Överblick: Många hoppas på L och Strandhäll blir oppositionell

Ingves kritisk mot högerförslag om amorteringar. De får el först om elbristen slår till – nu upprättas priolistorna. Strandhäll om tyngre riksdagsuppdragen: ”Det finns säkert de som tycker att det är spännande.” Rättegången om HVB-hemmet Prästgården inleds i dag. Och så regnar det förhoppningar och krav över Liberalerna.

Foto: Jonas Ekströmer/TT
Sanna Rayman

Det är många som nu riktar strålkastarljuset mot Liberalerna och hoppas att de ska vara garanten för en mer socialliberal politik i den kommande högerregeringen. Häromveckan skrev Diakonia i GP och menade att L (och även KD) måste leva upp till sina vallöften på biståndsområdet. Nyligen vädjade förbundet Transammans i Sydsvenskan till L att vara en kraft för transpersoners rättigheter i det nya parlamentariska läget.

I helgen vände sig tidigare näringsministern Björn Rosengren (S) och finansmannen Sven Hagströmer särskilt till L när de i en debattartikel varnade för hur ifrågasatt SVT och public service är just nu. 

I dag på DN Debatt är det återigen Liberalerna som står som mottagare av förhoppningar när åtta klimat- och miljöorganisationer konstaterar att Sveriges miljöpolitiska rykte och faktiska politik måste värnas av L.

Kritisk Ingves vill inte mata duvor

I en stor intervju i Aftonbladet riktar den avgående riksbankschefen Stefan Ingves kritik mot de fyra borgerliga partiernas vallöften om förändrade amorteringskrav.

– Det är en olämplig åtgärd som skadar Sverige om man genomför det, säger han och förtydligar att det vore ”en djupt olycklig signal till omvärlden att säga att så fort det blev lite dyrare att låna så ska man sluta amortera”.

När det gäller frågan om elprisstöd är han mer pragmatisk:

– Det handlar om att hantera vintern på något sätt och vi vet inte ännu hur det kommer att se ut. Vi tror att det är bra om man gör det så att man direkt kompenserar hushållen i stället för att subventionera energi i största allmänhet.

Vid årsskiftet lämnar Ingves sitt uppdrag för Riksbanken och Erik Thedéen, i dag gd på Finansinspektionen, tar då över. Ingves understryker dock att det ännu inte är dags för honom att ”mata duvor”.

De får el först om bristen slår till

Sveriges beroende av elimport kommer att öka i vinter, vilket gör det nödvändigt för länsstyrelserna och kommunerna att se över systemet för styrel och skapa prioriteringslistor över vilka delar av elnätet som kan stängas av vid behov. Det rapporterar TT/Omni.

Lägst prioriterade är hushållen, medan samhällsviktiga offentliga verksamheter, som sjukhus och försvar, prioriteras högt.

Det ökade beroendet av elimport är en följd av det förlängda stoppet på Ringhals 4. Om stoppet varar hela vintern kan det bli ungefär 150 timmar då el måste importeras, säger Erik Ek, strateg på Svenska kraftnät, till TT.

Uttråkad Strandhäll blir oppositionell

När S fördelade ut sina tunga ansvarsområden häromveckan blev miljöminister Annika Strandhäll utan post som utskottsordförande eller gruppledare. Det sörjer hon emellertid inte, säger hon till DN.

– Nej, verkligen inte. Jag vet vad som ingår i den rollen. Det är väldigt mycket att administrera S-gruppen i utskottet. Det finns säkert de som tycker att det är spännande, säger hon.

Strandhäll konstaterar vidare att det är ”otroligt tråkigt” att sitta i övergångsregering och berättar att det hon och Magdalena Andersson har enats om är att Strandhäll nu ska lägga sitt hela fokus på att som ordförande leda S-kvinnor.

Principiellt viktig rättegång om HVB-hem

I dag startar rättegången mot två tidigare anställda på Plateas HVB-hem Prästgården i Hagfors, där en femåring försvann från hemmet och hittades död. Enligt fackförbundet Vision är rättegången principiellt viktig, rapporterar SVT.  Jan Andersson, ombudsman på Vision, beskriver att barnens behov inte mötts genom bemanningen.

– Om det är tre barn som behöver punktmarkeras, då är det arbetsgivarens ansvar att det finns tre i personalen som kan göra det, säger han.

Vid tillfället för händelsen var det endast två i personalen. Åklagaren och arbetsgivaren Humana menar att de två ansvariga i personalen har agerat fel när pojken lämnades ensam.

– Något vi kommer att lära oss i den här processen är att det blir tydligt vad man kan kräva av den enskilde medarbetaren, säger Jan Andersson till SVT.

Rättegången livebevakas under dagen av P4 Värmland


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00