Överblick: M vill utvisa ostraffade och hård kamp om språkrörsposten

ÖVERBLICK. Moderaterna vill utvisa gängkriminella innan de begår brott. Tre kvinnor tävlar om att bli MP-språkrör. Kommunchefer badade nakna i Hörby. Läs Altingets nyhetsöverblick.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson och partiets rättspolitiska talesperson Johan Forssell.
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson och partiets rättspolitiska talesperson Johan Forssell. Foto: Marko Säävälä/TT
Johanna Alskog

Moderaterna vill ta ännu tuffare tag mot gängkriminaliteten. Partiledaren Ulf Kristersson och partiets rättspolitiska talesperson Johan Forssell presenterade nya förslag vid en pressträff på förmiddagen. Bland annat vill Moderaterna göra det möjligt att utvisa personer innan de begår brott, om de inte är svenska medborgare och har tydliga kopplingar till grov gängkriminalitet, rapporterar SVT.

– Vi vill använda den lagstiftning som redan finns i dag för att utvisa personer enligt lagen om särskild utlänningskontroll. Vi vill utvidga den lagstiftningen till att också gälla personer som helt enkelt kan knytas till de gängkriminella miljöerna när man bedöms utgöra ett kvalificerat hot mot Sverige, säger Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell, till SVT.

Tuff kamp om MP-ledarpost

En tredje kandidat vill ta över som språkrör för Miljöpartiet efter Isabella Lövin. Det är riksdagsledamoten Janine Alm Ericson från Alingsås, skriver Göteborgs-Posten. Alm Ericson är gruppledare i riksdagen samt jämställdhetspolitisk och utrikespolitisk talesperson.

– Vill man att någon ska göra jobbet, så får man också vara beredd att göra det själv. Det finns inget som säger att det är en lätt uppgift, men om partiet vill ha mig så är jag beredd, säger hon till GP.

Sedan tidigare är det känt att Annika Hirvonen och Rebecka Le Moine också vill ta över som språkrör efter Lövin.

Först till kvarn för högskoleprov

För att kunna genomföra ett smittskyddssäkert högskoleprov redan i höst så föreslås att en än mer begränsad grupp än vad som tidigare föreslagits ska få skriva provet. Enligt samordnaren Peter Honeths förslag blir det först till kvarn-principen, rapporterar Ekot.

Akut för kommuner i trångmål

Regeringen inför en kommundelegation, en kommunakut , dit kommuner och regioner med ekonomiska svårigheter kan vända sig för att söka ett tillfälligt och riktat statligt stöd, rapporterar Aftonbladet. Delegationen ska finansieras med 250 miljoner per år mellan 2021 och 2024 och bygger på en överenskommelse mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna.

– Det här handlar om att uppmärksamma de kommuner och regioner som har ett sämre utgångsläge än andra, säger civilminister Lena Micko (S) till Aftonbladet.

Nakenbadande kommunchefer

Vid en konferens för kommunchefer inom Hörby kommun ska två personer ha gjort sina kollegor sällskap i en pool nakna, rapporterar Sydsvenskan/SVT Skåne. Men kommundirektör Lena Stenudd Mårtensson har fortsatt förtroende för den chef som var berusad och badade naken. Det framgår inte om hon har fortsatt förtroende för den andra nakenbadande chefen.

– Personen har bett om ursäkt. Man måste kunna förlåta, säger Hörbys kommundirektör Lena Stenudd Mårtensson till SVT Skåne.

Nämnda personer

Janine Alm Ericson

Riksdagsledamot (MP), ekonomisk-politisk talesperson och talesperson för bistånd och pensioner
Studier i statsvetenskap, nationalekonomi, freds- och konfliktkunskap

Johan Forssell

Utrikeshandels- och utvecklingsbiståndsminister (M)
Civilekonom i redovisning och finansiering (Handelshögskolan i Stockholm 2004)

Ulf Kristersson

Statsminister (M), partiledare Moderaterna
Ekonom (Uppsala uni., 1988)

E-post Politik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget