Överblick: M vill höra Ygeman i utskott och partiledare avgår

ÖVERBLICK. Vaccinsamordnare utsätts för hat och hot. M vill kalla minister till utskott. Partiledare avgår. Varg ställer till idrottslektioner för barn. EU vill väcka liv i kärnavtal.

En miljard kronor av de nationella elberedskapspengarna har tilldelats ett privat företag för att lösa elproblemen i Stockholm, skriver Dagens nyheter. Detta har gjorts genom en hemlig lösning av myndigheten Svenska kraftnät och energiminister Anders Ygeman (S).

Enligt reglerna ska elberedskapspengarna skydda samhällsviktiga funktioner om elnätet släcks ner i händelse av kris eller krig, inte vid vanlig effektbrist. Detta har fått Moderaterna reagera och partiet vill nu kalla Ygeman till riksdagens näringsutskott, rapporterar Svd/TT.

Hat mot vaccinsamordnare

Nu rapporterar SR om att de regionala vaccinsamordnarna är utsatta för hårt tryck och hat från allmänheten. I vissa fall har anhöriga till samordnarna också drabbats och i flera regioner är säkerhetsavdelningarna inkopplade.

– Jag har blivit utsatt för hat och varit tvungen att spärra privata telefoner för inkommande samtal, även barnen har drabbats, säger en vaccinationsansvarig till Ekot.

– Min arbetstelefon är numera kopplad via växeln, jag blev så nerringd av allmänheten att jag inte hade tid att utföra mitt arbete, säger en samordnare.

Kärnavtalet

USA har tackat ja till EU:s inbjudan om nya samtal för att återuppliva det insomnade kärnavtalet med Iran. Amerikanska UD meddelar att landet är redo att samtala med alla länder som skrivit under avtalet om en diplomatisk väg framåt, skriver AFP/Omni. Iran har hotat att överge sina åtaganden enligt avtalet om inte sanktionerna mot Iran hävs.

Avgift ska sänkas

Regeringen går vidare med förslaget om att tillfälligt utvidga nedsättningen av arbetsgivaravgifterna. I en remiss som nu skickas till Lagrådet gäller det företag som inte har någon anställd och som anställer en eller två personer. Samt företag med en anställd och som anställer ytterligare en person kommer att ges rätt till nedsättning.

Partiledare avgår

Norska Fremskrittspartiets partiledare sedan 15 år tillbaka avgår. Partiledaren Siv Jensen meddelar på en presskonferens att hon vill ge partiet en nystart. Hon föreslår Sylvi Listhaug som efterträdare, som tidigare varit invandrings- och integrationsminister och olje- och energiminister i Norge.

– Det har inte varit lätt att fatta det här valet men jag är övertygad om att det är rätt, både för partiet och för mig, säger Siv Jensen, enligt SVT.

Jensen fortsätter som partiledare till maj och kommer sitta i Stortinget fram till valet i september.

Varg ställer till idrottslektioner

Efter att en varg dödat ett rådjur vid skidspåren i Alfta, Hälsingland, beslutade Runemoskolan att idrottslektionerna måste flyttas från skidspåren. Alftaskolan har en planerad friluftsdag i skidspåren, som trots den andra skolans beslut, kommer bli av. Men om elever inte vill vistas i skidspåren kommer de ha rätt att göra något annat, rapporterar Hela Hälsingland.

– Är det så att olika verksamheter så som skola måste ändra och anpassa sig så pass mycket att man ställer in lektioner så är det klart att det gått för långt. Men man måste vara nyanserad och hålla sig till fakta och inte bara gå på känslor, säger Benny Gäfvert, verksamhetsansvarig vid Rovdjurscentret, till tidningen.

Forrige artikel Småföretag har inte råd med patent – saknar samordning Småföretag har inte råd med patent – saknar samordning Næste artikel Hallå där Paula Bieler Eriksson – ny krönikör i Altinget Hallå där Paula Bieler Eriksson – ny krönikör i Altinget
Debatt: Lägg ner Delegationen mot segregation

Debatt: Lägg ner Delegationen mot segregation

DEBATT. Delegationen mot segregation (Delmos) arbetar utifrån en inkomplett bild av segregationen. Skattepengar och statsbidrag hamnar i fel händer. Vi måste lägga ner myndigheter som inte gör nytta, skriver Josefin Utas, Slöseriombudsman.