Överblick: M- och KD-väljare vill se SD i regering och statsministern pressades i utfrågning

Högerväljare vill ha med SD i framtida regering. Statsministern pressades i TV4:s utfrågning. Klyftorna har ökat under Socialdemokraternas tid vid makten.

Stödet för att släppa in SD i regering är lågt bland Johan Pehrsons väljare, men desto högre bland KD- och M-väljare. 
Stödet för att släppa in SD i regering är lågt bland Johan Pehrsons väljare, men desto högre bland KD- och M-väljare. Foto: Christine Olsson/TT
Anders Gustafsson

Moderaternas och Kristdemokraternas partiledare säger nej till att släppa in Sverigedemokraterna i sin regering. Men bland deras väljare finns en majoritet för att göra det.

Enligt Göteborgsposten/Sifo vill 64 procent av M-väljarna ha med SD på regeringståget, och bland KD-väljarna är motsvarande siffra 78 procent. 

Men bland Liberalerna är stödet för den linjen lågt – 29 procent. Därför är det högst otroligt att SD släpps in vid en eventuell mitten-högerseger vid valet på söndag, bedömer statsvetaren Jonas Hinnfors.

– Nej, det förefaller mycket mindre sannolikt att de kommer in i regering. Jag har svårt att tro att Liberalerna går med på det helt enkelt, för då får Johan Pehrson det jättejobbigt i sitt parti, säger Hinnfors till GP.

Men vad händer på sikt? Till Dagens Nyheter skriver Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer i ett sms att hans parti ”…vill bilda regering med borgerliga partier, och samarbeta med Sverigedemokraterna i sakfrågor i riksdagen.”

Statsvetarna Anders Sannerstedt och Ann-Cathrine Jungar tror att detta kan komma att ändras framöver, möjligen redan till valet 2026.

Under onsdagsförmiddagen sade SD partiledare Jimmie Åkesson vid en presskonferens att han vill ingå i en majoritetsregering. I annat fall kräver han att det finns en konkret överenskommelse på plats för att släppa fram en eventuell Kristerssonledd regering.

– Om vi ska släppa fram en regering kommer det vara en grundläggande förutsättning att det finns en överenskommelse på plats, säger Jimmie Åkesson.

Klyftorna växer – trots regeringslöften

När Socialdemokraterna och Miljöpartiet tillträdde 2014 var deras uttalade ambition att minska de ekonomiska klyftorna i Sverige. Åtta år senare är de i stället större än när de tillträdde, skriver DN

Finansminister Mikael Damberg förklarar detta med ”…en underliggande trend internationellt som också påverkar Sverige, att framför allt människor på toppen drar ifrån”.

1 200 avlider till följd av vårdskador varje år

100 000 patienter drabbas av vårdskador på sjukhus varje år, uppger Socialstyrelsen. För hälften av dem leder detta till att de måste vara kvar längre på sjukhuset än planerat. För 1 200 personer leder vårdskadorna till döden.

– Det är anmärkningsvärt att det är så tyst i valrörelsen om det här. Vi skulle aldrig acceptera en flygplanskrasch i månaden, men vårdskador drabbar människor på sjukhus och då uppmärksammar vi det inte med samma allvar, säger Charlotta George, sakkunnig i patientsäkerhet på Socialstyrelsen, till SVT

Statsministern pressad i utfrågning

Under TV4:s utfrågning fick statsminister Magdalena Andersson (S) tuffa frågor om gängkriminalitet och skjutningar.

– Skjutningar har blivit en svensk epidemi och vi känner inte igen oss i Sverige, citerar Aftonbladet

Statsministern menade att regeringen har satsat på tullen och krävt bättre resultat, och att det inte har gjorts tillräckligt för att stoppa införseln av vapen och narkotika i landet.

– Det är uppenbart att det inte har gjorts tillräckligt mycket, citeras statsministern i Expressen.

Fackförbundet Tull-kust reagerade.

– Nedmonteringen av tullverksamheten har ju pågått sedan vi blev medlemmar i EU, säger deras förbundsordförande Johan Lindgren.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00