Överblick: M kallar in finansutskottet och Riksgälden nobbar flygbolag

ÖVERBLICK. Det statliga stödet till regioner och kommuner riskerar att inte räcka till. Extrainkallat möte i finansutskottet. Riksgälden nobbar flygbolag. Liberalerna presenterar budgetkrav. Läs Altingets överblick.

Regeringen meddelade under våren att staten från och med februari månad ska stå för alla merkostnader kopplade till covid-19 i hälso- och sjukvården och äldreomsorgen. Men de fem miljarder kronor som regeringen har avsatt, riskerar att inte räcka.

En genomgång som Ekot gjort visar att sju regioner som sammanställt sina merkostnader, kommer upp i tre av de fem miljarderna. Bara i Region Stockholm uppskattas merkostnaderna till två miljarder. Därtill kommer merkostnader från övriga 14 regioner och 290 kommuner.

– Jag förutsätter att regeringen står vid sitt löfte att man ska ersätta kommuner och regioners hälso-och sjukvård och äldreomsorg krona för krona, säger Irene Svenonius (M), finansborgarråd i Region Stockholm, till Ekot.

Extrainkallat möte

Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson har kallat finansutskottet till ett extrainsatt möte på torsdag. Bakgrunden är att riksdagen i juni uppmanade regeringen att ge förslag på hur enskilda näringsidkare ska klara coronakrisen.

Moderaterna vill att personer med enskild firma ska kunna få a-kassa på deltid, i dag måste man lägga ner sitt företag för att få a-kassa.

– Vi tänker söka majoritet för att köra över regeringen, så att stöden kan komma fram till de här mindre företagen, säger Svantesson till Expressen.

Flygbolag nobbas stöd

Riksgälden har i uppdrag av regeringen att ställa ut kreditgarantier för nya lån till flygbolag med svenskt tillstånd och huvudsaklig verksamhet i Sverige. I maj ställde Riksgälden ut en kreditgaranti på 1,5 miljarder kronor till Sas.

Nu avslås Norwegians svenska dotterbolags ansökan till Riksgälden, rapporterar Dagens industri. Myndigheten motiverar beslutet med att bolaget inte bedöms nå upp till kravet om att flygbolaget ska ha varit ekonomiskt redbart vid utgången av 2019. 

Krav inför budget

I dag skriver Liberalerna på DN debatt om sina krav i höstens budgetförhandlingar med regeringen och Centerpartiet. L vill bland annat öronmärka cirka tio miljarder i budgeten för att sänka skatten på de allra lägsta inkomsterna med runt 500 kronor per månad. De vill även se sänkta arbetsgivaravgifter både för unga upp till och med 21 år och för de första anställda när små företag växer.

Linde vill medla

Utrikesminister Ann Linde (S) har erbjudit sig att medla i den pågående konflikten i Belarus. Initiativet tas tillsammans med nuvarande ordförande i Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE), Albaniens premiär-, Europa- och utrikesminister Edi Rama. Det skriver Svd.

Organisationen hoppas få svar från Belarus under dagen, i så fall kan ett möte ske på en gång.

– Det är osäkert om regeringen eller president Aleksandr Lukasjenko kommer ta emot oss. Lukasjenko har sagt att han inte är intresserad av utländsk medling, medan oppositionen har sagt att den är det, säger Ann Linde till TT.

Forrige artikel Skolstart: Olika coronastrategier bland de nordiska grannarna Skolstart: Olika coronastrategier bland de nordiska grannarna Næste artikel Folkhälsomyndighetens pressträff om pandemiläget (18 augusti) Folkhälsomyndighetens pressträff om pandemiläget (18 augusti)
Sanna Rayman: Magstarkt att mana till självkritik efter terrordåd

Sanna Rayman: Magstarkt att mana till självkritik efter terrordåd

FRANKRIKE. Mordet på en fransk lärare har väckt avsky över hela Europa. Men som så ofta väcks även argumentation med en odör av "victim blaming". Särskilt tråkigt är detta när det kommer ifrån publicister, som man helst hade sett andra reflexer hos.