Överblick: Löfven pikar Kristersson och restriktionslättnader väntas

ÖVERBLICK. SD skulle ha stort inflytande i en högerregering, skriver Löfven och under torsdagen väntas FHM lätta på restriktionerna för särskilda boenden. Natooptionen nämndes inte i utrikesdeklarationen och C vill inte se en januariregering. 

Foto: Jessica Gow/TT
Rebecka Prahl

"Sverigedemokraterna kommer inte bli passiv röstboskap åt Ulf Kristersson", skriver statsminister Stefan Löfven (S) i ett facebookinlägg

I inlägget kritiserar Löfven det högerkonservativa regeringsalternativet, som enligt honom skulle bli beroende av Sverigedemokraterna. 

Eftersom SD:s ekonomisk-politiske talesperson kräver att få göra upp om statsbudgeten tillsammans med M och KD, skulle Sverigedemokraterna få ett inflytande över det mesta av regeringspolitiken, skriver statsministern. 

Restriktionslättnader på boenden

Under torsdagen väntas Folkhälsomyndigheten presentera lättnader på restriktionerna för äldre på särskilda boenden som vaccinerats mot covid-19, skriver Dagens Nyheter.

– Vi har diskuterat hur de som nu är färdigvaccinerade ska kunna leva sina liv, som vi tycker kan vara lite annorlunda än det väldigt restriktiva liv de har haft hittills, säger statsepidemiolog Anders Tegnell till DN. 

Samtidigt ska restriktionerna skärpas för allmänheten. Under onsdagen ska nya nationella rekommendationer presenteras, meddelar Tegnell under tisdagens pressträff. 

Utrikesdeklaration: Nämnde inte Nato

Under onsdagsmorgonen presenterade utrikesminister Ann Linde (S) regeringens utrikesdeklaration. Deklarationen sammanfattar regeringens utrikespolitiska prioriteringar inför 2021.

Den Natooption, som en riksdagsmajoritet vill se, vilken innebär att Sverige skulle kunna söka medlemskap i försvarsalliansen, nämndes inte.  

Linde betonade i stället Sveriges alliansfrihet.

– Sveriges säkerhetspolitiska linje ligger fast, sa Ann Linde. 

Utrikesministern fördömde också Rysslands förgiftningsattacker. 

– Där vi har gemensamma intressen kan och bör vi samarbeta med Ryssland. Samtidigt ser vi med oro på den negativa trenden för mänskliga rättigheter och civilsamhällets utrymme i Ryssland och vi fördömer brott mot internationell rätt och förgiftningsattacker, sade Ann Linde. 

C säger nej till januariregering

C-topparna är nöjda med januariavtalet, visar en enkät som Dagens Samhälle genomfört. 95 procent av Centerpartiets gruppledare i Sveriges kommuner och regioner anser att avtalet har gynnat partiet.

– Sällan har så många goda förslag från Centerpartiet blivit verkställda, säger Anna-Kajsa Arnesson (C), gruppledare i Mörbylånga till DS.

En “januariregering” går däremot bort för centerledarna. 85 procent säger nej till att ingå i en regering med januaripartierna. C-topparnas åsikt är att partiet bör gå till val som oberoende parti.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00