Överblick: Löfven öppnar för folkräkning och JO granskar Palmeåklagare

ÖVERBLICK. I dagens partiledardebatt öppnade statsminister Stefan Löfven för att tillmötesgå Moderaternas krav om en folkräkning. Justitieombudsmannen (JO) ska granska Palmegruppen. Vitrysk nobelpristagare riskerar att bli bortförd. Läs Altingets överblick.

Foto: Polisen/TT
Johan Manell

Riksdagsåret kickade igång med att redan dag två köra en partiledardebatt. Debatten var vänsterledaren Jonas Sjöstedts sista och han avtackades med presenter. Samtidigt ställdes statsminister Stefan Löfven (S) mot väggen av Moderaternas partiledare Ulf Kristersson om han kan tänka sig att gå med på M:s förslag om en folkräkning i Sverige och Löfven tycktes nappa på idén.

– Vi behöver ha koll på befolkningen i landet, så är det, var man bor och vem som bor var, sa statsminister Stefan Löfven under debatten, rapporterar Omni.

Palmeåklagare granskas

JO kommer att granska Åklagarmyndigheten efter Palmeåklagaren Krister Peterssons beslut att namnge Stig Engström under presskonferensen om mordet, rapporterar Expressen.

”JO har i ett särskilt ärende beslutat att utreda vissa rättssäkerhetsfrågor som aktualiserats med anledning av åklagarens redovisning av sina bedömningar och slutsatser.”, skriver JO.

Vitrysk nobelpristagare hotas av gripande

Nobelpristagaren i litteratur Svetlana Aleksijevitj har larmat om att maskerade män har försökt ta sig in i hennes lägenhet på förmiddagen, rapporterar bland andra DN.

Men författaren ska ha lyckats få både ambassadpersonal till lägenheten och journalister utanför för att förhindra ett gripande. Även svenska ambassaden är representerad i lägenheten.

– Hon har sällskap av bland annat vår andreman och ytterligare några ambassadörer. Hon har precis sagt till journalisterna utanför dörren att hon inte tänker lämna landet, säger Christina Johannesson, Sveriges ambassadör i Minsk, till DN.

Aleksijevitj är den sista medlemmen i oppositionens samordningsråd. De andra har antingen gripits eller lämnat landet.

Danskt studiebesök

Moderaterna har bjudit in den tidigare danska justitieministern Søren Pape Poulsen för att samtala om gängkriminalitet, skriver Aftonbladet.

Pape Poulsen anses vara den som ligger bakom den tuffare danska lagstiftningen mot gängkriminella.

– Han har erfarenhet av hur man stoppar de kriminella gängen. Vi har mycket att lära av Danmark, säger Kristersson, till tidningen.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00