Överblick: Löfven kallar till pressträff och kritik mot nya ambulansflyg

ÖVERBLICK. 10 miljarder extra från regeringen på grund av ökad smittspridning. Då väntas besked om Estonia. Nya ambulansflyg får kritik. Statsministern kallar till pressträff. Läs Altingets dagliga nyhetsöverblick.

Foto: Jessica Gow/TT
Josefin Lingström

Sveriges kommuner och regioner (SKR), Sobona och facket Kommunal höll under förmiddagen en pressträff. Där meddelade parterna att de har kommit överens om ett fyraårigt avtal, rapporterar TT/Omni. Det omfattar runt 400 000 anställda inom vård, skola och omsorg. Avtalet innehåller retroaktiva löneökningar från april i år samt att Kommunals medlemmar får en engångsutbetalning på 5 500 kronor.

Miljarder till vården

Smittspridningen har tagit fart på nytt under hösten och regionerna varnar nu för ökad belastning i sjukvården. Därför kommer regeringen under dagen ta beslut om ytterligare en ändringsbudget. Den innehåller 10 miljarder kronor till vården.

Kommuner och regioner får ansöka hos Socialstyrelsen om extra medel, exempelvis för övertidsersättning till personalen eller extra sjukvårdsmaterial.

– Det här är mer än vad kommunerna och regionerna har ansökt om. Vi tar höjd för att det finns risker för ökade kostnader, säger finansminister Magdalena Andersson (S) till DN.

Estonia-uppgifterna

Haverikommissionerna i Estland, Finland och Sverige har delat upp arbetet mellan sig om att se över de nya uppgifterna om hål i fartyget Estonias skrov. Men även tidigare material ska analyseras. Nu rapporterar Sveriges radio att det inte kommer något besked före årsskiftet om en eventuell ny undersökning av Estonias vrak.

– Det är alltså tre myndigheter som ska göra sina arbetsuppgifter i det här ärendet och komma fram till någonting. Är det någonting som vi inte har i det här fallet så är det väl bråttom, säger Statens haverikommissions utredare Jörgen Zachau till SR.

Ambulansflyg får kritik

Landets regioner är i färd med att köpa in sex stycken ambulansflyg för 720 miljoner kronor. Jetflygplanen är beställda och beräknas vara i drift nästa sommar genom Kommunförbundet svenskt ambulansflygs (KSA) egen regi.

Flygplanen ska vara placerade vid baser på Umeå Airport, Arlanda och Landvetter där det ska finnas bemanning dygnet runt. Nu pågår upphandling och rekrytering av piloter, flygbesättning, sjuksköterskor och annan personal.

En del regioner är positiva till att det kommer finnas tillgång till ambulansflyg i landet. Men en del är kritiska. Olle Westholm, pensionerad upphandlare i Jämtland, säger till SVT:

– Pengarna till de här investeringarna finns inte, det är lånade pengar. Regionerna blöder ekonomiskt, jag vill likna det här med en ekonomisk härdsmälta.

Statsministern kallar till pressträff

Klockan 13.15 i dag kommer Statsminister Stefan Löfven hålla en pressträff. Medverkar gör och Johan Carlson, generaldirektör vid Folkhälsomyndigheten, och socialminister Lena Hallengren (S). Följ pressträffen live här.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00