Överblick: Löfven i telefon med Iran och gruvbråk i Kiruna

ÖVERBLICK. Statsminister Stefan Löfven i telefon med Irans president. Ulf Kristersson pressade försvarsminister Peter Hultqvist i Sälen. Och storbråk mellan statliga gruvbolaget och Kiruna kommun. Läs måndagens politiska överblick.

I söndags kväll talade statsminister Stefan Löfven (S) i telefon med Irans president Hassan Rouhani med anledning av nedskjutningen av passagerarplanet PS 752, olyckan där 17 svenskar dog. President Rouhani gav löfte om att iranska myndigheter skulle samarbeta till fullo, enligt pressmeddelandet från regeringen.

– Den nationella expertis som Sverige och övriga drabbade länder har rätt att bidra med måste beredas fullständig insyn i utredningen, konstaterade Stefan Löfven i samtalet, enligt pressmeddelandet.

Miljardkrav på Hultqvist (S)

Tidigare samma dag klev Moderatledaren Ulf Kristersson upp i talarstolen vid den pågående årliga Folk och försvar-konferensen i Sälen och krävde att försvarsbudgeten ska vara upp i 93 miljarder till år 2025, rapporterar Expressen och Dagens Nyheter.

– Sverige kan inte ännu en gång underfinansiera ett försvarsbeslut, sade Kristersson och fortsatte:

– Dessutom måste själva resan dit trovärdiggöras. Vill regeringen nå enighet med oss ska vägen fram till 93 miljarder slås fast i årets vårbudget. Moderaterna kommer att göra det i vår egen budgetmotion.

Försvarsminister Peter Hultqvist valde att ta Kristerssons boll och höll en extrainsatt presskonferens en kort stund senare.

– Jag bedriver inte förhandlingsverksamhet via talarstolen. Det vi har är 25 miljarder i tillskott. Det är en 40-procentig ökning, sade han och betonade att man får se tillbaka till 50-talet för att se en ökning i sådana proportioner, sade Hultqvist, skriver Expressen.

Komplexa hotbilder

Folk och försvar fortsätter till och med tisdagen och flera medier rapporterar från konferensen. Kungen och kronprinsessan var på plats vid invigningen, rapporterar P4 Dalarna. Göteborgs-Posten har en intervju med Lena Hallin, chef för militära underrättelse- och säkerhetstjänsten, Must, om att geografin inte skyddar Sverige i en orolig omvärld.

– Det är svårt att veta om det någonsin har varit så svårt att analysera hotbilder. Jag tror att det under det kalla kriget kunde vara komplext att göra bedömningar. Men med digitalisering och globalisering går det mycket fortare och vi har mindre tid på oss att skaffa en bild av vad som händer, säger hon till Göteborgs-Posten.

LKAB: Kommunen kör med utpressning

I Kiruna har ett storbråk brutit ut mellan statliga gruvbolaget LKAB och Kiruna kommun om flytten av kommunen. Kiruna kommun kräver att bolaget drar om järnvägen och flyttar stationen flera kilometer och gruvbolaget hotar med att stoppa driften, rapporterar TT/Ny teknik.

LKAB tycker att kommunen kör med utpressning. När kommunen vägrar att besluta om den detaljplan som LKAB kräver så hotas gruvdriften – och det kommunen kräver är en fråga för Trafikverket och Region Norrbotten, enligt LKAB.

– Kommunen drar upp detta nu, som en kanin ur hatten, säger Stefan Hämäläinen, LKAB:s direktör för samhällsomvandlingen till TT.

Och även om stämningen mellan kommunen och LKAB tycks vara mycket kylig i Kiruna, så är det ett en ovanligt mild vinter i övriga landet. Det gör att statens fem isbrytare ligger still vid kaj, vilket sparar miljoner, rapporterar Ekot.

Forrige artikel Överblick: Ex-minister blir ny landshövding och SD svänger om EU-försvar Överblick: Ex-minister blir ny landshövding och SD svänger om EU-försvar Næste artikel Hon får årets Pela- och Fadime-utmärkelse Hon får årets Pela- och Fadime-utmärkelse
Allmänna sammankomster med fler än 50 människor förbjuds

Allmänna sammankomster med fler än 50 människor förbjuds

BESLUT. Regeringen har efter rekommendation från Folkhälsomyndigheten fattat beslut om att förbjuda allmänna sammankomster med fler än 50 personer. Samtidigt uppmanar statsministern svenskar att tänka över resor och uppmanar till folkvett.