Överblick: Löfven i karantän och regeringen går vidare med språkkrav

ÖVERBLICK. Statsminister Stefan Löfven är i coronakarantän, Joe Biden håller ledningen i USA-valet och kurs i svenska kan bli ett krav för att få bidrag.

En person i Stefan Löfvens närhet har vistats nära en person med bekräftad covid-19. Statsministern befinner sig nu i karantän.
En person i Stefan Löfvens närhet har vistats nära en person med bekräftad covid-19. Statsministern befinner sig nu i karantän.Foto: Jessica Gow/TT
Johanna Alskog

Statsminister Stefan Löfven har isolerat sig tillsammans med sin fru Ulla, rapporterar Aftonbladet. Anledningen är att en person i statsministerns närhet i sin tur har vistats nära en person med bekräftad covid-19.

Han arbetar nu på distans, har inga symptom, men ska testa sig inom kort. "Det är det enda ansvarsfulla att göra i det här läget", skriver Stefan Löfven i ett inlägg på Facebook.

Fler regioner vill ha skarpare råd

Ytterligare nio regioner vill ha lokala råd för att begränsa smittspridningen av corona, rapporterar Dagens nyheter. I dag omfattas regionerna Halland, Jönköpings län, Skåne, Stockholm, Uppsala, Västra Götaland, Örebro län, Östergötland av särskilda striktare råd.

De råd som ser behov att gå samma väg är, enligt DN: Kronoberg, Norrbotten, Västernorrland, Sörmland, Västerbotten, Blekinge, Kalmar län, Västmanland, Värmland.

– Jag tycker att Folkhälsomyndigheten har agerat bra, klokt och snabbt. De har kontakt med smittskyddsläkare och är lyhörda för regionala behov. När de första regionerna fick lokala råd hade inte vi det behovet, men nu har smittspridningen ökat, säger Monica Johansson (S), regionstyrelsens ordförande i Sörmland.

Norges statsminister Erna Solberg går fram med nya coronarestriktioner, rapporterar SVD/TT. Eller följ rapporteringen i norska medier via NRK, VG eller Dagbladet.

Vad händer om Trump vägrar?

Rösträkningen fortsätter i USA, vilket knappast lär ha undgått någon. Joe Biden leder över Donald Trump. Men vad händer om presidenten vägrar att lämna Vita huset efter ett valnederlag? Det frågan ställer DN.

– I Trumps världsbild är det bara vinnare som räknas, säger Erik Åsard, professor emeritus i Nordamerikastudier till Dagens nyheter.

Föräldrapenning och språkkrav

Regeringen har haft sammanträde på förmiddagen. Klockan 13 ska socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) presentera utredare och direktiv till den utredning om modernare och enklare regelverk för tillfällig föräldrapenning, som regeringen tillsatt.

Regeringen har även lämnat en lagförslag för granskning till Lagrådet som innebär att den som kommer till Sverige och får försörjningsstöd måste delta i utbildning i svenska, rapporterar SVD/TT.

– I Sverige i dag är det många som behöver bli bättre på svenska. Det är en tillgång om man kan flera språk, men det är också ett problem om man inte behärskar vårt gemensamma språk, säger socialminister Lena Hallengren (S) vid en pressträff.

Luelå folkomröstar

På söndag är det folkomröstning om inriktningen för skolutvecklingen i Luleå. På tisdag förmiddag hade 2000 personer förtidsröstat, rapporterar SVT Norrbotten

 


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00