Överblick: LO-ordförande död och splittringar inom Liberalerna

ÖVERBLICK. Tidigare LO-ordförande har avlidit i sviterna av Covid-19. Liberalerna i Stockholm röstar emot partistyrelsen. Förslaget om kommunläkare har riksdagsmajoritet. De nordiska länderna går om Sverige i jämställdhetsarbete. Läs Altingets nyhetsöverblick. 

Foto: Henrik Montgomery/TT
Rebecka Prahl

Tidigare LO-ordföranden Stig Malm har avlidit i sviterna av Covid-19, rapporterar Aftonbladet.

Malm, som blev 79 år, var mellan 1983 och 1993 ordförande för Landsorganisationen. Han fördes till sjukhus cirka en vecka innan sin död.

– De kunde se att han utvecklat lunginflammation och försökte behandla det, men märkte snabbt att han inte svarade på det, säger dottern Helene Zimmerman till Aftonbladet.

Splittringar inom Liberalerna

I fredags meddelade Nyamko Sabuni (L) att partiet vill lämna januarisamarbetet redan efter höstens budget.

Efter nästa val vill Liberalerna ingå i en borgerlig regering.

– Vi går till val för att bilda regering med Centerpartiet, Kristdemokraterna och Moderaterna men vi kommer att prata med alla partier och bygga majoriteter där det finns, säger Nyamko Sabuni till SVT

Samtidigt röstade Liberalerna i Stockholm i söndags emot partistyrelsens förslag med siffrorna 14-1, rapporterar Aftonbladet. L i Stockholm ställer sig bakom en borgerlig regering, men anser att det är helt otänkbart att förhandla med Sverigedemokraterna eller Vänsterpartiet.

Frågan om att ta stöd från SD eller V ska avgöras på Liberalernas partiråd den 28 mars. 

– Om Sabuni förlorar i partirådet blir det svårt för henne att sitta kvar, säger Anna-Lena Johansson, ordförande för Liberalerna i Stockholm, till Aftonbladet. 

Majoritet för kommunläkare

En riksdagsmajoritet skulle ställa sig bakom förslaget som gör det möjligt för kommunen att anställa läkare, rapporterar Sveriges Radio som varit i kontakt med samtliga partier. Att det finns en riksdagsmajoritet är också något som Altinget rapporterade om redan i förra veckan. 

Enligt coronakommissionen skulle förslaget underlätta i vården av de äldre. Inget av partierna ställer sig emot kommunala läkare, men både Miljöpartiet och Centerpartiet är skeptiska till hur det skulle fungera i mindre kommuner.

Norden går om Sverige

Sverige har länge varit ett av de mest jämställda länderna i EU. Nu håller de nordiska länderna på att gå om Sverige i jämställdhetsarbete, skriver Dagens Nyheter

Stiftelsen Allbright har sammanställt en rapport som visar att Sveriges jämställdhetsarbete har stagnerat under de senaste fem åren.

Resterande nordiska länder har snart fler kvinnor i storbolagens ledning samtidigt som Sverige har en av de mest könskodade arbetsmarknaderna i Europa.

– Sverige har länge varit en förebild och de andra nordiska länderna har haft ett sämre utgångsläge. Men nu har de jobbat på mycket mer aktivt medan vi legat på latsidan. Av någon anledning tycks det ta längre tid för oss att befordra kvinnor till den yttersta maktpositionen, säger Amanda Lundeteg, vd för Allbright, till DN.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00