Överblick: Liberalerna över riksdagsspärren och Sverige får vassare utrikesdeklaration

En ny forskningsöversikt visar att Public service-bolagen är opartiska. Matpriserna väntas öka i år och i dag kom Sveriges nya utrikesdeklaration. Polisen har nytt passystem för resehandlingar och Liberalerna ligger över riksdagsspärren. Läs Altingets nyhetsöverblick.

Trots turbulenta år med vikande väljarstöd och partiledarbyte har Liberalernas nedgång vänt efter att Johan Pehrson blivit partiledare och partiet har nu ett starkare väljarstöd än på länge. 
Trots turbulenta år med vikande väljarstöd och partiledarbyte har Liberalernas nedgång vänt efter att Johan Pehrson blivit partiledare och partiet har nu ett starkare väljarstöd än på länge. Foto: Claudio Bresciani/TT
Marie Lundahl

I dag på morgonen läste utrikesminister Ann Linde (S) upp Sveriges nya utrikesdeklaration. Den föregående utrikesdeklarationen kom i februari i år men efter Rysslands invasion av Ukraina och Sveriges efterföljande Nato-ansökan har riksdag och regering beslutat om en ny deklaration och debatt.

– Rysslands krig innebär en ny och farligare verklighet för Europa och Sverige. Fortsatt stöd till Ukraina och fortsatta sanktioner mot Ryssland och Belarus är våra viktigaste bidrag till att få ett snart slut på detta hänsynslösa krig, säger utrikesminister Ann Linde i ett pressmeddelande.

Liberalerna över riksdagsspärren

Trots att Liberalerna haft ett par turbulenta år med vikande väljarstöd, interna motsättningar och partiledarbyte stiger partiets stöd för första gången på två år. Det visar en färsk mätning från Aftonbladet/Demoskop.

Enligt mätningen har Liberalernas väljarstöd ökat med 1,3 procentenheter jämfört med för en månad sedan och har nu 4,2 procent av väljarstödet.

– Det är fantastiskt roligt, jag är tacksam för vad alla i mitt parti gör för att kämpa för friheten, säger partiledaren Johan Pehrson.

Passlösa får förtur

Polisen har ändrat på systemet för passansökningar för att ge de som helt saknar resehandlingar förtur, rapporterar DN.

– Om du har en utgången handling hamnar du i en speciell kö där du ser de nysläppta tiderna före alla andra, säger Per Engström, nationell kommenderingschef för pass i Sverige hos polisen.

Public service är opartiska

Enligt en ny forskningsöversikt från Göteborgs universitet finns det inte stöd för att public service-bolagens nyheter skulle vara partiska. Det rapporterar SVT/SR.

Efter att ha studerat 19 svenska och internationella studier har tio svenska forskare kommit fram till att public service i stort uppfyller sitt uppdrag med opartisk nyhetsförmedling. Däremot saknas forskning om enskilda program.

– Fördjupande, magasinsliknande program vet vi mycket mindre om vilken typ av frågor som tas upp och hur de kontextualiseras, säger Johannes Bjerling, redaktör för forskningsöversikten.

Matpriserna fortsätter att stiga

Enligt företaget Matpriskollen kan matpriserna stiga upp till 12 procent i år, rapporterar SR. Enligt Matpriskollens har priserna på många livsmedel redan stigit med 5,2 procent. Prisökningen tros fortsätta öka långsamt för de flesta varor. Ökningen beror på bland annat högre energi- och fraktkostnader för företagen.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00