Överblick: Liberal SCB-mardröm och landshövding slutar

ÖVERBLICK. Liberalerna får sitt lägsta stöd någonsin i SCB:s partisympatiundersökning. Fredrick Federley (C) har inte partiledningens förtroende. Stefan Löfven (S) menar att det är regionerna som bär ansvaret för att äldre inte fått coronavård och landshövdingen i Norrbotten slutar.

Opinionsmardrömmen fortsätter för Liberalerna. I SCB:s partisympatiundersökning får partiet bara 3,0 procent. Det är partiets sämsta resultat sedan mätningarna startade 1972. Och det är en bra bit upp till riksdagsspärren.

Till SVT skriver partisekreteraren Juno Blom (L) att det är ett tufft läge för partiet och att man i god tid före nästa val måste ge besked om vilken statsminister partiet vill se.

S backar

Partiet som backar mest i mätningen är Socialdemokraterna som landar på 29,4 procent. Samtidigt är det över partiets valresultat 2018.

– Den nedgången som har varit sen i våras är väntad. Det är ett tufft parlamentariskt läge och Sverige står inför stora utmaningar som land, säger Lena Rådström Baastad (S), partisekreterare till SVT.

M framåt

Mest framåt går Moderaterna som är näst största parti med 22,1 procent. M ökar också mest i förhållande till sitt valresultat 2018.

– Vi vet sen länge att det finns ett utbrett missnöje med regeringen och med samhällsutvecklingen. Den här mätningen bekräftar att allt fler ser att det finns ett alternativ till den här regeringen, säger Gunnar Strömmer (M), partisekreterare till SVT.

(V)innare

I ett längre perspektiv är den stora vinnaren Vänsterpartiet som med 9,3 procent får sitt högsta stöd sedan 2004 i en SCB-mätning.

– För oss är det väldigt bra siffror. Om vi tittar i Stockholm har vi nu 18,3 procent och det är den bästa siffran någonsin. Så det är en historisk mätning för Vänsterpartiet på det sättet, säger partisekreteraren Aron Etzler (V), till SVT.

Federley saknar förtroende

Efter att det framkommit att en närstående till europaparlamentarikern Fredrick Federley (C) har suttit i fängelse för våldtäkt mot barn har Federley tagit en politisk paus.

Nu har partiledningen uttalat sig och partisekreteraren Michael Arthursson (C) skriver till SVT att Federley ska ha “vetat om detta under en längre tid” utan att ha meddelat ledningen och att det har “skadat förtroendet för honom”.

Löfven: Regionernas ansvar

Statsminister Stefan Löfven menar att det är regionernas fel att boende på landets äldreboenden inte har fått den vård de har rätt till under coronapandemin, skriver DN.

– Det finns ingen tvekan om det. Jag tycker att det är jättemärkligt att det över huvud taget kan uppstå en diskussion. Det är tydligt i lagen vilka som har ansvar för vad, säger han.

Landshövding slutar

Den 1 februari 2021 tackar Björn O. Nilsson, landshövding i Norrbottens län, för sig.

— Beslutet har varit svårt att fatta då jag har trivts utmärkt i min roll som landshövding i Norrbotten. Nu i januari fyller jag 65 år och planerar då att återvända till Stockholm för andra aktiviteter som styrelsearbete och konsultuppdrag, säger han i ett pressmeddelande.

Forrige artikel L-toppen som hoppat av riksdagen fyra gånger L-toppen som hoppat av riksdagen fyra gånger Næste artikel Utredare vill göra nationalpark av kungens jaktmark Utredare vill göra nationalpark av kungens jaktmark
Så vill ungdomsförbunden häva arbetslöshet bland unga

Så vill ungdomsförbunden häva arbetslöshet bland unga

ENKÄT. Den rekordhöga ungdomsarbetslösheten kan skapa en förlorad generation unga, mer utanförskap och psykisk ohälsa, enligt partiernas ungdomsförbund. Altinget frågade dem vad som behövs för att minska ungdomsarbetslösheten.