Överblick: Las-utredningen upprör och Göteborg mörkar coronabrister

ÖVERBLICK. Fortsatt hetlevrad debatt om förslag till förändringar av las. Göteborgs stad mörkade coronabrister i ny rapport. Utredningen om en ny myndighet för psykologiskt försvar presenteras i dag. Läs Altingets överblick.

Flera fackförbund rasar mot las-utredningen efter att SVT Agenda publicerat förslagen i söndags, rapporterar SVT. I gårdagens Aktuellt sa Transportarbetareförbundets ordförande Tommy Wreeth att det är en "katastrofutredning" som aldrig borde ha kommit till.

– Det är ett angrepp på hela arbetarrörelsen och ett angrepp på tryggheten för svenska arbetstagare, säger Wreeth i Aktuellt.

Samtidigt välkomnar Företagarna utredningen. Förslagen på ändringar i las kommer att gynna och underlätta för småföretagare, som i dagsläget inte vågar anställa personal på grund av nuvarande lagstiftning, menar organisationen.

– Det här är något vi har drivit ganska länge, att det är problem med lagstiftningen. Den är fyrkantig. Det leder till att man inte vågar anställa, säger Företagarnas jurist Lise-Lotte Argulander, och ser en förändring av las som nödvändig.

I en analys skriver SVT:s inrikespolitiska kommentator Mats Knutsson att utredningen är "en krigsförklaring mot fackföreningsrörelsen och stora delar av det socialdemokratiska partiet".

Samtidigt menar Knutsson att Stefan Löfven (S) knappast har något val. Utredningen är en konsekvens av januariavtalet, som möjliggjorde att Löfven kunde bli statsminister.

Göteborg mörkar coronabrister

En utvärdering av Göteborgs stads kriskommunikation visade på brister i krishanteringen och innehöll skarp kritik. Då bad kommunikationsavdelningen om en ny "mjukare" rapport, där delar av den skarpaste kritiken togs bort. Det kan Göteborgs-Posten avslöja.

“Jag utgår från den versionen när jag nu kortar och mjukar upp formuleringar så som vi kom överens om!”, skriver konsulten som gjort rapporten i ett mejl till den pressansvarige på Stadsledningskontoret, Göteborgs Stad.

Utredning om ny myndighet

I dag tar inrikesminister Mikael Damberg (S) emot betänkandet för Utredningen om en ny myndighet för psykologiskt försvar. Det skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Klockan 13.00 hålls en pressträff med anledning av utredningen.

Costa Rica legaliserar samkönade äktenskap

Vid midnatt lokal tid blev samkönade äktenskap lagligt i Costa Rica. Landet blir först i Centralamerika med att avkriminalisera samkönade äktenskap. Det skriver bland andra Omni.

Forrige artikel C:s vargförslag skapar irritation i miljöutskottet C:s vargförslag skapar irritation i miljöutskottet Næste artikel Corona: Se Folkhälsomyndighetens dagliga pressträff här (26 maj) Corona: Se Folkhälsomyndighetens dagliga pressträff här (26 maj)
Rysk media skildrar Sverige mest negativt

Rysk media skildrar Sverige mest negativt

UTRIKES. Rysk media skildrar de nordiska länderna olika. Ryska nyhetsorganisationen Sputnik skildrar Sverige – i jämförelse med grannländerna Finland, Danmark och Norge – betydligt mer negativt. 

Sanktioner kan införas mot riksdagsskolkare

Sanktioner kan införas mot riksdagsskolkare

FÖRSLAG. Ledamöter som inte närvarar i riksdagen tillräckligt ofta ska tvingas betala tillbaka arvode föreslår en parlamentarisk kommitté.

– Det är förstås helt orimligt och oacceptabelt att strunta i riksdagsarbetet och ändå fortsätta uppbära riksdagsarvode, säger talman Andreas Norlén till Altinget.