Överblick: Las-röra och hög narkotikadödlighet

ÖVERBLICK. Strandade Las-förhandlingar skapar pressat januarisamarbete. Narkotikadödligheten i Sverige är högst i Europa och FMH rekommenderar "familjeisolering" vid konstaterad covid-19. Trump har corona. Läs Altingets nyhetsöverblick.

Efter att Las-förhandlingarna mellan arbetsmarknadernas parter har strandat gör flera politiska partier utspel, rapporterar flera medier. Regeringen och C vill ge parterna mer tid. V hotar med att misstroendeförklara Stefan Löfven och regeringen för att tillåta att arbetstagarnas trygghet kan komma att försvagas kraftigt.

L-ledaren Nyamko Sabuni hänvisar till januarariavtalet och att om arbetsmarknadernas parter inte kommer överens ska frågan gå vidare till politiker och lagstiftning, rapporterar Aftonbladet.

– Om inte vi är överens med Socialdemokraterna om några tekniska justeringar, om Arbetsdomstolen skulle säga någonting, då bryter ju de avtalet. Finnar det inget avtal, då finns det heller inget samarbete, sa hon till SVT Aktuellt.

FHM rekommenderar “familjeisolering”

Enligt Folkhälsomyndighetens nya rekommendationer ska personer som är sammanbundna med någon som konstaterats ha covid-19 stanna hemma i sju dagar, och testas efter fem dagar. Det rapporterar DN.

– Nödvändiga saker måste man fortfarande få göra, det är inte vår tanke att låsa i någon man man bör verkligen dra ner på alla kontakter så mycket som möjligt, kan någon annan gå och handla är det såklart bättre, säger Anders Tegnell.

Undantag tillämpas för barn i för- och grundskoleåldern eller för personer som tidigare testats positivt för covid-19 i pcr- eller antikroppstest.

Ännu en kandidat till MP: s språkrörsrace

Senast i raden till att kandidera till att bli Miljöpartiets kvinnliga språkrör är före detta miljöminister Karolina Skog, rapporterar SR.

– Jag har en bred politisk erfarenhet från olika delar av partiet och jag tror att den kan jag vara den som gör att Miljöpartiet hittar tillbaka till vårt självförtroende och den kaxighet som vi har när vi är riktigt bra, säger hon till TV4.

Narkotikadödlighet i Sverige är högst i Europa

Enligt en ny rapport från EU: s narkotikabyrå är antalet personer i Sverige som dör av narkotika nästan fyra gånger högre än EU-genomsnittet, rapporterar SVT.

– Vi vet inte hur stor underrapportering som finns i andra länder. Dödstalen påverkas av hur ofta man gör obduktioner av avlidna, vilka substanser man letar efter och hur det rapporteras. Sverige gör detta i väldigt hög grad, säger Mimmi Eriksson Tinghög, utredare på Folkhälsomyndighetens enhet för drogprevention.

Tidigare var Estland värre.

Trump har corona

USA: s president Donald Trump och hans fru Melania Trump har konstaterats ha covid-19. De ska nu sitta i karantän och alla planerade evenemang ställs in, rapporterar Omni. Trump tros vara smittad av sin medarbetare Hicks som tidigare testats positiv. Situationen spås påverka presidentens valarbete allvarligt.

Forrige artikel Utskottsordförande blir statssekreterare Utskottsordförande blir statssekreterare Næste artikel Överblick: SD delar ut cash, M klimatsatsar och virus i avloppen Överblick: SD delar ut cash, M klimatsatsar och virus i avloppen