Överblick: Las-käbbel, lärarbristen diskuteras och nazisträttegång

ÖVERBLICK. Stefan Löfven angrips av både Lööf och Dadgostar om LO, lösningar på lärarbristen diskuteras och coronaläget värre än Anders Tegnell räknat med. Läs Altingets nyhetsöverblick. 

Region Stockholm gav på söndagen besked om att man tillfälligt stoppar hemtesterna för covid-19 till och med torsdag. Skälet är en snabbt ökande efterfrågan, som har skapat en 16 000 prover lång kö som måste betas av innan nya tester kan analyseras. Beslutet att pausa testerna är "problematiskt", sade socialminister Lena Hallengren (S) i en kommentar till Svenska Dagbladet i går.

Den snabbt eskalerande smittspridningen har tagit även statsepidemiolog Anders Tegnell på sängen. Till Göteborgs-Posten säger han att läget är värre än han hade räknat med. Från Folkhälsomyndighetens sida hade man trott på lite begränsade utbrott, säger han. Samtidigt rapporterar Expressen i dag om att två högstadieskolor i Stockholm stänger och övergår till distansundervisning under två veckor på grund av coronautbrott.

Januaripartierna käbblar om las

I söndagens Agenda i SVT intervjuades statsminister Stefan Löfven (S) om turerna kring arbetsrätten och förklarade att han vill utreda frågan igen, men denna gång med uppgörelsen mellan PTK och Svenskt näringsliv som grund. I ett sådant arbete ska även LO – som ju lämnade överenskommelsen – få ha synpunkter, menade Löfven.

Men, något LO-inflytande blir det inte om C får bestämma. Centerledaren Annie Lööf twittrade att det i praktiken bara finns två möjliga vägar framåt: att överenskommelsen mellan SN och PTK genomförs i sin helhet, eller att Toijerutredningen blir verklighet.

"Att politiken ska ge en part som inte tagit ansvar vid partsförhandlingarna inflytande är givetsvis uteslutet", twittrade Lööf.

Dadgostar angriper från vänster

Stefan Löfven får inte vara i fred heller från vänster. Vänsterpartiet valde i helgen Nooshi Dadgostar till ny partiledare och i sitt första tal hyllade hon Sveriges industriarbetare, viket bland andra TT/Aftonbladet rapporterar om.

Kongressen satte som mål att minst 20 procent av alla med arbetaryrken ska sympatisera med V under 2030 - en fördubbling jämfört med dagens stöd bland LO:s medlemmar.

Dadgostar skred till verket direkt och kritiserade i sitt tal Stefan Löfven (S) och frågade om han tänker köra över LO:s medlemmar och försämra arbetstryggheten.

Utnyttja "lärarreserven"

I dag bjuder regeringen in till "Samling för fler lärare", i syfte att diskutera lösningar på lärarbristen. I samband med detta skriver Åsa Fahlén, Lärarnas riksförbund på DN Debatt om en svårnavigerad snårskog av snabbspår och alternativa vägar till läraryrket och föreslår att "djungeln" ersätts med ett nytt kompletterande lärarprogram som ska rikta sig till alla som är relevanta för läraryrket och som "inte behöver genomgå en hel ordinarie lärarutbildning".

Fahlén skriver att det i befolkningen finns 578 000 personer som tillhör "lärarreserven", varav 9000 av dem redan arbetar som obehöriga lärare.

Förbundet lägger även fram andra förslag för att lösa lärarbristen.

Annat i dag: nazisträttegång, bilmålvakter och husrannsakan

Fanor med tyrrunor, sköldar och uniformsliknande kläder var inte tillräckligt för att klassa nazistiska NMR:s demonstration i Göteborg 2017 som hets mot folkgrupp enligt tingsrätten, skriver DN/TT. I dag inleds förhandlingar när frågan om demonstrationen prövas i hovrätten.

Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) tog i dag emot en utredning om ytterligare åtgärder för att hindra användandet av bilmålvakter från utredaren Björn Hansson.

I eftermiddag överlämnar även utredaren Gunnel Lindberg, ordförande i Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden, sin promemoria om bättre möjligheter till husrannsakan till inrikesminister Mikael Damberg.

Forrige artikel (S)vetsaren som lyckats få egen majoritet (S)vetsaren som lyckats få egen majoritet Næste artikel Kritik mot nytt lämplighetstest för blivande lärare – Kritik mot nytt lämplighetstest för blivande lärare – "Obegripligt"
Forskare: Information om vaccin riskerar minska social distansering

Forskare: Information om vaccin riskerar minska social distansering

DEBATT. När vaccinationsprogrammet fortskrider och slutet på pandemin känns närmare, riskerar åtgärder som bygger på frivillig social distansering bli mindre effektiva. Strikta restriktioner kan krävas tills att vaccinen på allvar nått ut, skriver fyra forskare.