Överblick: Lärare vill gå före i vaccinkön och Sverige ska säkras mot cyberhoten

ÖVERBLICK. Lärarfacket kräver förtur i vaccinkön, Liberalernas ökenvandring fortsätter och så ska Sverige säkras mot cyberhot. Läs Altingets nyhetsöverblick.

Dan Eliasson, generaldirektör för MSB, (på länk) och försvarsminister Peter Hultqvist (S) i en pressträff på torsdagsmorgonen om inrättandet av ett nationellt cybersäkerhetscenter.
Dan Eliasson, generaldirektör för MSB, (på länk) och försvarsminister Peter Hultqvist (S) i en pressträff på torsdagsmorgonen om inrättandet av ett nationellt cybersäkerhetscenter.Foto: Jessica Gow/TT
Johanna Alskog

Det är svårt att hålla distans i klassrummet. Därför bör lärare vara en prioriterad grupp i den kommande massvaccinationen mot covid – 19. Det anser fackförbundet Lärarnas riksförbund, rapporterar TV4.

– Vi vet att det är svårt att hålla distans, du sitter med 32 elever i ditt klassrum. Då kanske lärare ska vara en av de grupperna som får vaccineras först, säger Åsa Fahlén, ordförande Lärarnas riksförbund, till TV4.

Särskilt center mot cyberhot

Regeringen ska inrätta ett nationellt cybersäkerhets­center som ska bidra till att göra Sverige säkrare genom att öka förmågan att möta cyberhot. Det meddelade regeringen vid en pressträff på morgonen.

– Med inrättandet av cyber­säkerhets­centret tas ett viktigt steg att förbättra vår samlade förmåga att skydda Sverige och svenska intressen och minska sårbarheter. Regeringen kommer att ha ett nära samarbete med berörda myndig­heter om det fortsatta arbetet, säger försvars­minister Peter Hultqvist (S) i ett pressmeddelande.

Region Stockholm ropar efter personal

Centerpartiet kräver att Folkhälsomyndigheten inför munskyddsråd, med hänvisning till att det finns forskning som visar att munskydd har en dämpande effekt på smittspridning, rapporterar Sveriges radio.

Det är en tufft situation för sjukvården i Region Stockholm, rapporterar SVT Stockholm.

– Det är ett mycket allvarligt läge. Vi behöver alla sjukvårdutbildade som kan hjälpa till, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson till SVT.

Ingen ljusning för (L)

Socialdemokraterna tycks ha stoppat en utveckling med minskande väljarstöd, enligt SVT/Novus senaste väljarbarometer. Men Liberalernas kris fortsätter och Moderaterna är landets näst största parti.

– Även om vi inte kan se några statistiskt säkerställda förändringar sedan förra månader kan vi notera att Socialdemokraterna har vänt en fem månaders nedåtgående trend, säger Torbjörn Sjöström, som är vd för Novus.

Jaktkoja i Västerbotten till regeringen

En jaktkoja i Västerbottens fjällvärld tog sig hela vägen till regeringens bord, rapporterar Västerbotten-Kuriren och Svensk jakt. Ägaren ville bygga en ny och ansökte om tillstånd hos länsstyrelsen. En sameby överklagade men nu har ägaren fått rätt av regeringen.

Nobel och ettårsjubileum för Marin

Den 10 december är Nobeldagen – som får en annorlunda utformning i år på grund av coronapandemin. Se programmet här. Det är också ettårsdagen för regeringen i Finland, ledd av statsminister Sanna Marin.

 


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00