Överblick: L vill omhänderta kriminellas barn och Finland öppnar gränserna

ÖVERBLICK. Regeringen vill storsatsa mot kriminalitet i kommande budget. Finlands gränser öppnas och jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP) kan bli språkrör. Greenpeace protesterar mot Preemraff och trycket på regionernas coronatestning är högt. Läs Altingets nyhetsöverblick.

Liberalerna presenterade på fredagen en rad satsningar i kommande budget för att främja integration och motverka kriminalitet. Det rapporterar SVT.

– Barn skjuts på öppen gata. Det måste vi göra något åt, säger partiledare Nyamko Sabuni.

Tre miljarder kronor ska gå till ett “förortslyft” som ska bidra till att Sverige inte har några utsatta områden kvar 2030. Vidare ska staten avsätta 700 miljoner kronor under tre år för att fler barn ska kunna omhändertas.

– Barnen ska inte bo kvar hos dessa familjer. Det är dom som förväntas ärva kriminaliteten, säger Sabuni.

Greenpeace blockerar mot Preemraff

Greenpeace protest mot Preemraffs planer på att bygga ut fortsätter. Miljöorganisationens fartyg Rainbow Warrior ligger kvar och blockerar vid infarten till hamnen nära Lysekil, rapporterar DN/TT.

– Vi ligger här tills att Preem drar tillbaka sin ansökan eller att Stefan Löfven beslutar att det inte blir någon utbyggnad, sade Markus Mattisson på Greenpeace, ombord på fartyget, till Bohusläningen på torsdagskvällen.

Hög press på regionernas coronatestning

På flera håll i landet larmar regionerna om att man inte hinner testa människor i den takt som behövs. I vissa fall har personer fått vänta i flera dagar för att få göra ett så kallat PCR-test. Det rapporterar Vetenskapsradion/SR.

Folkhälsomyndigheten och regionerna diskuterar nu om man ska prioritera hårdare bland de barn som testas.

– Jag tror den stora bulken som gör att systemet lite grann just nu inte riktigt orkar med, är att det finns många snuviga barn, säger Ehsan Ghaderi, avdelningschef för avdelningen för mikrobiologi och vårdhygien på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Svenskar får resa till Finland

Finland lättar på coronarestriktionerna mot Sverige. Från och med nästa lördag får svenskarna börja resa till Finland igen, efter ett halvår med stängda gränser. Det rapporterar SR.

– Jag är speciellt nöjd eftersom vi kan nu släppa gränskontrollen för inkommande trafiken från Sverige. Tack vare regeringens beslut. Sverige är Finlands viktigaste exportland och gränskontrollen har varit ett hinder för den nordiska fria rörelsen som blivit en självklarhet för oss under de senaste decennierna. Besluten gällande gränskontrollen kommer att uppdateras varje vecka, säger inrikesminister Maria Ohisalo.

Åsa Lindhagen (MP) kan bli språkrör

Vid årsskiftet ska Miljöpartiet välja ett nytt språkrör efter avgående Isabella Lövin. I dag säger Jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP) till tidningen Expressen att hon överväger att kandidera till posten.

– Man ska vara beredd att ge allt för uppdraget, och det skulle jag också vara beredd att göra om jag ställer upp. Men det har inte gått så lång tid sedan Isabellas besked. Jag har tänkt mycket på att det är en förlust att hon nu väljer att gå vidare, även om jag har all respekt för hennes beslut. Det blir en spännande höst. Oavsett kommer vi att ha flera starka kvinnliga kandidater, säger Lindhagen.

Forrige artikel Försvarsutskottet: Frågorna som partierna fokuserar på i år Försvarsutskottet: Frågorna som partierna fokuserar på i år Næste artikel Pressträff med utbildningsminister Anna Ekström Pressträff med utbildningsminister Anna Ekström