Överblick: L ställer budgetkrav och långa köer till prov

ÖVERBLICK. Förtroendet för Löfven minskar. Liberalerna vill öronmärka 2 miljarder i budgeten. Nästan ett halvårs kö till Trafikverkets prov. Läs Altingets överblick här.

Lägre förtroende för Löfven

En ny opinionsmätning från Expressen och Sifo visar att förtroendet för regeringen minskar. Sedan den senaste mätningen i juni i år så har andelen som har ganska eller mycket förtroende för regeringen fallit ner till 38 procent, en minskning med 6 procentenheter.

I början av coronapandemin hade Stefan Löfven ett uppsving i förtroendemätningarna. Sedan mätningen i juni har andelen med förtroende för Löfven backat med 8 procentenheter, nu är andelen 39 procent.

– Den positiva coronaeffekten är avtagande, säger Sifos opinionschef Tovio Sjörén till Expressen.

Kort utbildning ökar risken

Statistik från Arbetsförmedlingen visar att långtidsarbetslösheten ökar i en snabbare takt. I juli hade nästan 165 000 personer varit arbetslösa i ett år eller längre. Det är 16 procent fler än i juli förra året. Enligt Arbetsförmedlingen är risken att hamna i långtidsarbetslöshet särskilt stor bland dem som har kort utbildning, rapporterar Di.

Höstens budget

Inför kommande budgetförhandlingar meddelar nu Liberalerna att de vill satsa 2 miljarder kronor på att stärka utsatta områden runtom i landet. Pengarna ska användas till minskad trångboddhet, skolor och trygghetssatsningar.

Enligt Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni, kommer man inte behöva släppa på några andra krav för att få igenom förslaget om mer pengar till förorterna.

– Det finns en delad bild av att Sverige måste återstartas och att det är dags att investera. Vi ska inte spara oss ur krisen, vi måste investera oss ur den, säger hon till Expressen.

Provköer

Trafikverket var tvungna att stoppa förarprov och teoriprov för B-körkort under våren med anledning av coronapandemin. Nu har det skapats en stor eftersläpning och kö till proven. I snitt är det tre månaders väntetid för att få köra upp och skriva teoriprov.

– Stockholm är där vi har det tuffast just nu. Där kan det i värsta fall, om man ligger och bokar i det vi kallar omprovskön, få tid i januari, februari, säger Rikard Granlund, biträdande chef för förarprov på Trafikverket, till SR.

Enligt Trafikverket, är förhoppningen att man ska kunna släppa fler provtider under hösten när myndigheten kunnat säkra att det finns tillgänglig personal.

Forrige artikel Dyrare hämtkaffe med ny take away-skatt Dyrare hämtkaffe med ny take away-skatt Næste artikel Folkhälsomyndighetens pressträff om pandemiläget (11 augusti) Folkhälsomyndighetens pressträff om pandemiläget (11 augusti)
Sacoförbund: Akademikernas företag får inte slarvas bort i krisen

Sacoförbund: Akademikernas företag får inte slarvas bort i krisen

DEBATT. Coronakrisens konsekvenser är mycket kännbara för egna företagare, där mycket samhällsviktig kompetens finns. Regeringens senaste förslag om stöd till enskilda firmor räcker inte. Nu krävs flera tydliga och snabba insatser, skriver Sacos Göran Arrius tillsammans med ordföranden för 14 Sacoförbund.

Debatt: Snäva examensmål möter inte barncancersjukas behov

Debatt: Snäva examensmål möter inte barncancersjukas behov

DEBATT. Att regeringen vill satsa på att utbilda framtidens lärare för att kunna möta behoven hos barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar är positivt, men deras definition är för snäv. Det skriver Thorbjörn Larsson och Katarina Gold, Barncancerfonden.