Överblick: Krögare i demonstration mot alkostopp och Estonia-dykningar i sommar

ÖVERBLICK. Krögare startar grytprotest efter Lena Hallengrens besked om förlängt alkoholstopp, försvarsminister Peter Hultqvist (S) åkte på privat nyårsresa till Finland och regeringen förbereder ändringar i Estonias gravfrid.

Socialminister Lena Hallengrens (S) besked på torsdagsmorgonen om att stoppet för att servera alkohol efter klockan åtta förlängs väcker starka reaktioner i restaurangnäringen. Kändiskrögaren PG Nilsson manar branschen att gå ut i en grytprotest klockan tre i eftermiddag mot det förlängda alkoholstoppet och mot bristen på ekonomiskt stöd, skriver Svenska dagbladet.

PG Nilsson med anställda ska ställa sig utanför bolagets restauranger och låta så mycket de kan med grytor, kastruller, slevar och lock.

Alkoholstoppet sträckte sig till i morgon, men förlängs i ytterligare tio dagar. Bransch- och arbetsgivarorganisationen Visita kallar beskedet för "pinsamt".

– Jag har största respekt för att man vill förhindra smittspridningen, men att göra detta med två dagars varsel uppvisar en enorm nonchalans mot företagares vardag. Det är nästintill pinsamt, säger Visitas vd Jonas Siljhammar till TT/SVD.

Försvarsministerns nyårsresa

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) åkte på en lång privat nyårsresa till Finland, rapporterar Expressen. Ministerns pressekreterare Toni Eriksson bekräftar resan men tillägger att Hultqvist avslutade med att träffa den finske försvarsministern 11 januari.

– Han har genomfört en sån här frivillig karantän innan mötet med ministern, säger Eriksson till Expressen.

Lagförslag på gång om Estonia

Ett lagförslag om ändringar i gravfriden runt Estonia ska vara klart i mars, enligt DN/TT och Ekot. Lagändringen ska öppna för nya undersökningar av fartygskatastrofens orsak till sommaren.

– Det får Haverikommissionen avgöra. När vi tidigare har talat med den svenska Haverikommissionen har deras tidsplan utgått från att någonstans under sommaren vore bra, säger inrikesminister Mikael Damberg till Ekot.

Strejkbesked i eftermiddag

Under torsdagen ska Kommunal och Vårdföretagarna meddela om de godtar ett bud om nytt kollektivavtal mellan Kommunal och Almega Vårdföretagarna från medlarna. Om det avvisas ökar risken för att konflikt bryter ut i morgon, fredag, rapporterar Arbetet.

”Vi kommer kommunicera Kommunals svar strax efter 14 i dag”, skriver förbundets avtalssekreterare Johan Ingelskog på Kommunals facebook-sida på torsdagsmorgonen.

Boliden driver gruvärende vidare

Boliden begär att Högsta förvaltningsdomstolen ska pröva om regeringen följde lagen när den sade nej till bolagets planer på en koppargruva i Laver i Älvsbyns kommun, rapporterar SVT Norrbotten.

– Laver-fyndigheten är fortsatt intressant även om regeringens tolkning innebär att projektet skjuts framåt i tiden. Vi ska naturligtvis göra alla miljöutredningar som krävs, men vi vill göra dem i rätt ordning, säger Mikael Staffas, vd och koncernchef i ett pressmeddelande.

Forrige artikel Skolpersonal allt mer pressad – Skolpersonal allt mer pressad – "Kan inte utesluta krislägesavtalet" Næste artikel Folkhälsomyndighetens pressträff om pandemiläget (14 jan) Folkhälsomyndighetens pressträff om pandemiläget (14 jan)