Överblick: Kritikstorm mot Nyamko Sabuni och fusk i vaccinationskön

ÖVERBLICK. Barn får idrotta igen och gymnasisterna kan återvända till skolan, experterna sågar (L)-ledaren Nyamko Sabuni och östgötarna tränger sig före i vaccinationskön. Läs Altingets nyhetsöverblick.

Regeringen presenterade en rad nya åtgärder, inklusive lättnader, på en pressträff på torsdagsmorgonen. Fritidsaktiviteter för barn och de yngre tonåringarna blir åter tillåtna. Dessutom kan gymnasieeleverna återvända till skolan – gymnasieskolan ska bedrivas som en kombination av distansundervisning och undervisning på plats, rapporterar DN.

– Det är inte rimligt att undervisningen ska ske på distans hela tiden i hela landet och hela tiden när läget ser så olika ut som det gör. Skälet till att vi gör så här är att den distansundervisning som vi haft visserligen har varit nödvändig men att den är negativ för elevernas lärande och trygghet, säger utbildningsminister Anna Ekström (S).

Regeringen ska också ge Arbetsmiljöverket ett uppdrag om en riktad tillsynsinsats mot riskutsatta branscher för smittspridning av covid-19.

Köfusk i Östergötland

Region Östergötland har upptäckt fusk i vaccinationskön, rapporterar Norrköpings tidningar och SR Östergötland. Orsaken är att det brev om att boka vaccination som gick ut till alla med hemtjänst innehöll en länk som vem som helst kunde använda för att boka tid.

Rikard Lundin i den särskilda sjukvårdsledningen säger till SR Östergötland att det förhoppningsvis bara rör sig om enstaka fall som har lyckats tränga sig förbi kön och dessutom fått vaccin.

Biden stoppar Trump-beslut

USA har en ny president. Joe Biden har hunnit skriva under sina första beslut, rapporterar SR, varav flera har stor påverkan på omvärlden:

  • USA kommer att gå med i Parisavtalet igen.
  • USA kommer återigen bidra till Världshälsoorganisationen WHO. 
  • Biden har stoppat det omstridda murbygget mot Mexiko.

Stökigt i Liberalerna

Det blåser hårt kring partiledaren Nyamko Sabuni (L) inför fredagens extrainsatta partistyrelsemöte.

Liberalerna har extrainsatt partistyrelsemöte på fredagen. Detta med anledning av partiledarens hot om att lämna januarisamarbetet om regeringen inte drar tillbaka de lättnader i migrationspolitiken som MP har drivit fram.

Kritiken mot partiledaren är hård. Sabuni har misslyckats med sin viktigaste uppgift – att hålla ihop partiet, skriver SVT:s Elisabeth Marmorstein i en analys.

Aftonbladets ledarskribent Ingvar Persson jämför Sabunis ledarskap med en bilkrasch. Statsvetaren Jonas Hinnfors säger till TT/SVD att (L)-ledaren spelar ett högt spel.

Dyrt cykla i skyddat område

En cykeltur i somras blev en dyr upplevelse. De två personerna cyklade i somras vid Blanktjärn i Vålådalens naturreservat trots avspärrningar och skyltning om cykelförbud. De får nu böta 18 000 för att ha brutit mot förbudet, enligt SVT Jämtland.

Forrige artikel Hallå där Gudrun Brunegård (KD) – hoppar in som vaccinationssköterska Hallå där Gudrun Brunegård (KD) – hoppar in som vaccinationssköterska Næste artikel Folkhälsomyndighetens pressträff om pandemiläget (21 jan) Folkhälsomyndighetens pressträff om pandemiläget (21 jan)
  • Rapportera

    Hans Lönn · Civilingenjör

    Så skönt!

    L är tydligen totalt urspårade! De hävdar nu att Sabuni inte kan hålla partiet samman när hon vill driva den enda sunda linje som är aktuell! Jag skäms för att ha röstat på ett sådant parti! Dock för många år sedan! Kör ni över henne så är jag övertygad om att 4 procentspärren kommer att utplåna skiten!