Överblick: Kritik mot gängåtgärder, nya jaktregler på g och C vill sänka skatten

ÖVERBLICK. Åtgärder mot gängkriminalitet får kritik. Hårda vårdprioriteringar i coronakrisen. Kritik mot nya jaktregler. Och så är förhandlingarna om höstbudgeten igång. Läs Altingets överblick

Fyra av punkterna i regeringens 34-punktsprogram presenterades av justitieminister Morgan Johansson vid en pressträff häromveckan. 
Fyra av punkterna i regeringens 34-punktsprogram presenterades av justitieminister Morgan Johansson vid en pressträff häromveckan. Foto: Henrik Montgomery/TT
Sanna Rayman

34 punkter biter inte på gängen

Under söndagkvällen genomförde polisens regionala insatsstyrka en större insats i södra Stockholm där man slog till från flera adresser, rapporterar Expressen. Insatsen, som resulterade i att en 17-årig man greps, tros ha samband med en intern gängkonflikt i det så kallade Östberganätverket.

Samtidigt riktar M, KD och SD nu kritik mot regeringens åtgärder för att bekämpa gängkriminaliteten.

– Det är uppenbart att regeringens politik inte biter på de kriminella gängen, säger Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell i Sveriges Radio, som menar att regeringens 34-punktsprogram är "alldeles för svagt för att ha någon effekt".
Punkterna får kritik från fler håll. Vänsterpartiets rättspolitiska talesperson Linda Westerlund Snecker vill att regeringen ska bygga ut 34-punktsprogrammet och regeringens samarbetspartner Liberalerna menar att programmet är "för duttigt".

Lögner om vårdprioriteringar

Att vården varit och är ansträngd under den pandemi som råder är det få som motsäger, men hur ansträngd råder det delade meningar om. Frågan om hur hårda prioriteringar vården har tvingats till har lyfts återkommande under våren. Region Stockholm har förnekat att man har haft ett behov av att bortprioritera coronapatienter, skriver Expressen och citerar finansregionrådet Irene Svenonius från slutet av april:

– Jag känner inte igen den bilden. Alla patienter som behöver intensivvård och bedöms klara intensivvården ska ha det.

I Dagens Nyheter menar nu överläkare Michael Broomé vid Ecmo-centrum på Karolinska att budskapet att inga patienter har prioriterats bort är en lögn. Han säger:

– Jag finner det verklighetsfrämmande och stötande att läsa ansvariga chefers tolkning av den nuvarande situationen. Att försöka låtsas att vården bedrivs utan behov av prioriteringar är lögn. Det är att fortsätta odla en tystnadskultur som förhindrar problemlösning.

Broomé tycker att Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, Socialstyrelsen, Region Stockholm och sin egen sjukhusledning ska ägna sig mer åt självkritik och att söka orsakerna till dålig katastrofberedskap.

Nya jaktregler får kritik

I slutet av juni lämnar Naturvårdsverket över förslag till nya jakttidsregler till regeringen. Det är den första översynen på tjugo år och förslagen renderar kritik från flera organisationer, rapporterar Sveriges Radio. Svenska Jägareförbundet ogillar förslaget att ta bort möjligheten till brunstuppehåll i älgjakten i norra Sverige.

– Vi vill inte jaga älgar när de ska göra nya älgar, säger förbundets Daniel Ligné.

Även miljöorganisationerna är kritiska och menar att Naturvårdsverket är alltför tillmötesgående gentemot jägarintresset.

– Det är trots allt en relativt liten del av Sveriges befolkning som faktiskt jagar. Det är faktiskt fler människor som är ute i naturen i rent friluftsintresse, säger Daniel Bengtsson, Birdlife Sverige.

Det vankas höstbudget

SVT rapporterar att förhandlingarna om höstbudgeten är igång. För Centerpartiet, vars förslag om ingångsavdrag i vintras röstades ner av V, M, KD och SD i riksdagen, innebär förhandlingarna nya försök att sänka skattetrycket och stimulera konsumtion.

– Vi har tittat på ett förslag där den som tjänar 20 000 kronor i månaden får en full skattesänkning på 2 000 kronor per år, säger Centerpartiets vikarierande partiledare Anders W Jonsson.

Enligt C:s beräkningar kostar reformen 8-10 miljarder. Finansminister Magdalena Andersson har inte velat kommentera förslaget.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00