Överblick: Kristersson oroas över vaccinationstakt och pengar till covidforskning

ÖVERBLICK. Moderaternas partiledare Ulf Kristersson oroas över den svenska vaccinationstakten. Myndighetssamarbete mot arbetslivskriminalitet permanentas. Regeringen ger pengar till forskning om långtidscovid. Läs Altingets överblick.

Vid ett anförande på Folk och försvar säger Moderaternas partiledare Ulf Kristersson att han oroas över vaccinationstakten i Europa, skriver Omni.

– Vårens erfarenheter visade så många svagheter vad gäller att ordna en snabb nationell organisation för detta. Det är oroväckande att EU-ländernas vaccination går långsammare än den i länder som Israel, Storbritannien och USA, säger han.

Hittills finns det lite data på vaccinationstakten. Den senaste uppdateringen (för en vecka sedan) gjorde gällande att 0,4 procent av svenskarna vaccinerats, enligt SVT. Samtidigt har Israel i skrivande stund vaccinerat 20,4 procent av befolkningen.

Myndighetssamarbete

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) meddelade under förmiddagen att det myndighetssamarbete för att motverka arbetslivskriminalitet som pågått sedan 2018 nu ska bli permanent, rapporterar Ekot.

Arbetsförmedlingen, Arbetsmiljöverket, Skatteverket, Ekobrottsmyndigheten, Polismyndigheten, Försäkringskassan, Jämställdhetsmyndigheten och Migrationsverket ska fortsättningsvis dela information med varandra om arbetsplatser som bryter mot regler.

– Myndigheternas arbete har gett resultat och samtliga myndigheter ser vinster med den här samverkan. Möjligheten att stoppa aktörer som bryter mot arbetsmiljölagstiftning och andra regelverk har ökat och det är ett arbete som måste fortsätta, säger Nordmark.

Forskningspengar

Januaripartierna har kommit överens om att satsa 50 miljoner kronor på forskning om långtidscovid, rapporterar Sveriges radio.

– Det här är en viktig och angelägen satsning som kommer att ge oss mer kunskap om hur vi behandlar och kan se till att människor blir friska från sin långtidscovid, säger forskningsminister Matilda Ernkrans (S) till SR.

Forrige artikel Pressträff med Stefan Löfven, Lena Hallengren och gd Johan Carlson Pressträff med Stefan Löfven, Lena Hallengren och gd Johan Carlson Næste artikel Regionernas krislägesavtal: “Påverkar budgeten negativt” Regionernas krislägesavtal: “Påverkar budgeten negativt”