Överblick: Kristersson (M) vill se vitbok och vaccinationssamordning får kritik

ÖVERBLICK. Knappt en tredjedel av vaccindoserna mot covid-19 är på plats. Märta Stenevi (MP) vill försvåra ombildning av hyresrätter. EU vill förbjuda blyammunition och Kristersson (M) vill se vitbok för adopterade. Läs Altingets nyhetsöverblick.

Foto: Anders Wiklund/TT
Marie Lundahl

Enligt SKR är regionernas vaccinationskapacitet god och man är redo att öka vaccinationstakten. 

– Vaccinationerna löper på bra, säger Emma Spak, chef för hälso- och sjukvårdssektionen, Sveriges kommuner och regioner (SKR), på en presskonferens under morgonen.

Problemet är brist på vaccin – knappt en tredjedel av de planerade doserna vaccin mot covid-19 har levererats.

– Om allt för stor del av vaccinleveranserna kommer först i juni blir det naturligtvis svårt att hinna vaccinera alla invånare med två doser före sommaren med tanke på att det krävs flera veckors väntan mellan doserna, säger Marie Morell (M), ordförande för Sjukvårdsdelegationen.

Samordning av vaccination får kritik

Representanter för Sveriges 21 regioner säger till SR Ekot att samordningen kring vaccineringen mot covid-19 har brustit och borde haft bättre styrning. Exempelvis tidsbokning och kommunikation med allmänheten hade på så sätt kunnat effektiviserats.

– Många regioner satt och slet sitt hår och gjorde egentligen ganska mycket samma sak, så det är klart att det hade funnits samordningsvinster, säger Karl-Johan Lindner från region Västmanland.

Stenevi (MP) vill försvåra ombildning av hyresrätter

Nya bostadsminister Märta Stenevi (MP) vill se över om det går att få tlll en “tröghet” i att ombilda hyresrätter till bostadsrätter, rapporterar DN.

– Det skulle alltså kräva ett politiskt beslut att ändra upplåtelseform. Idén är inte beredd och färdig, men den är värd att diskutera, säger Stenevi.

EU-myndighet vill förbjuda blyammunition

På uppdrag av EU-kommissionen har den europeiska kemikaliemyndigheten lagt fram ett förslag om att det ska bli totalförbjudet inom hela EU att använda och sälja blyammunition. Det rapporterar Sameradion och SVT Sapmi.

– Det här är förödande för jägarkåren, säger yrkesjägare Thomas Ekberg.

Kristersson (M) vill se vitbok över adopterade

Tidningen Dagens Nyheters granskning av adoptioner har väckt upp debatten om adoptionsverksamhetens koppling till kriminalitet. Moderaternas partiledare Ulf Kristersson, tidigare ordförande för Adoptionscentrum, vill se en “vitbok som går till botten med alla misstankar” om brott vid adoption.

– Den kan också samverka med existerande brottsutredningar, som den i Chile, säger Ulf Kristersson, säger han till DN.

 


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00