Överblick: Kris för Liberalerna och Jonas Sjöstedt flörtar med S-politiker

ÖVERBLICK. Opinionskrisen fortsätter för Liberalerna. Partiet får bara 3 procent i DN/Ipsos mätning. Jonas Sjöstedt tycker att medlemmarna i Reformisterna bör gå med i V. Centerpartiet har träffat LO för att prata om Las. Läs Altingets överblick.

Opinionsmardrömmen fortsätter för Liberalerna. För sjätte månaden i rad hamnar partiet under riksdagsspärren i DN/Ipsos mätning. Så dåligt har det aldrig gått för partiet tidigare. Samtidigt har partiet inte starkt stöd i någon väljargrupp. Bäst går det bland högutbildade, där får partiet 5 procent.

– Om den senaste tidens utspel om regeringsfrågan bottnar i oro så är den högst befogad, säger Nicklas Källebring, opinionsanalytiker Ipsos, till DN.

Sjöstedt flörtar med Reformisterna

I sin nya roll som krönikör för Dagens Arena slår den tidigare V-ledaren Jonas Sjöstedt ett slag för att socialdemokrater som är medlemmar i S-föreningen Reformisterna bör gå över till Vänsterpartiet.

"I socialdemokratin lever den demokratiska socialismen mest när man ser på nostalgiska klipp av Olof Palmes tal på Youtube.", skriver han och fortsätter:

"Jag tycker att Vänsterpartiet och Reformisterna ska förenas i ett parti. Ett socialistiskt reformistiskt massparti, ett parti med djup förankring i fackföreningsrörelsen, ett parti som gör och menar det man säger. Ett parti som kan växa till 15–20 procent på något år och som blir omöjligt att gå runt för varje ickereaktionär majoritet lokalt eller nationellt."

Reformisternas ordförande Markus Kallifatides tycker i stället att Jonas Sjöstedt ska gå med i Socialdemokraterna.

"Du och alla vänsterpartister som definierar sig som demokratiska socialister och känner längtan att komma tillbaka till den samlade kraften i svensk arbetarrörelse – dörren står öppen för er återkomst sedan 103 år tillbaka.", skriver han.

Coronautbrott på förskola

En förskola i Karlskrona vädjade tidigare till föräldrar som är arbetslösa eller föräldralediga att hålla sina barn hemma. Men kommunen tyckte inte att man skulle gå ut med direktiv. Nu har 11 av 14 pedagoger blivit sjuka, flera med bekräftad covid-19, rapporterar SVT Blekinge.

– Vi är helt slutkörda. Vi har sagt till kommunen att vi går hem om inget görs, säger förskolepedagogen Liselotte Olausson.

C i samtal med LO

Trots att Centerpartiet har sagt att LO inte ska få inlytande över en ny las-lagstiftning har Annie Lööf (C) och Martin Ådahl (C), arbetsmarknadspolitisk talesperson träffat LO och pratat om frågan, rapporterat Ekot.

– Vi för en kontinuerlig dialog med alla beslutsfattare, inklusive centern, vi tycker det är viktigt att alla också får veta hur det faktiskt fungerar på svensk arbetsmarknad även för LO-förbundens medlemmar, säger LO:s ordförande Susanna Gideonsson, till SR.

– Vi har träffat alla parter och då är det för att de vill berätta om saker och vi vill lyssna på det. Vi har en väldigt tydlig ordning för det inflytande som kommer att vara över de processerna kring las och omställning som vi har och det utgår från det avtalet som Svenskt Näringsliv och PTK har och det är i samband med den processen som parterna får inflytande över den, säger Martin Ådahl.

Forrige artikel Kritik mot regeringens hantering av digital post Kritik mot regeringens hantering av digital post Næste artikel Opinionen svänger om hårda regler i sjukförsäkringen Opinionen svänger om hårda regler i sjukförsäkringen
Forskare: Information om vaccin riskerar minska social distansering

Forskare: Information om vaccin riskerar minska social distansering

DEBATT. När vaccinationsprogrammet fortskrider och slutet på pandemin känns närmare, riskerar åtgärder som bygger på frivillig social distansering bli mindre effektiva. Strikta restriktioner kan krävas tills att vaccinen på allvar nått ut, skriver fyra forskare.