Överblick: Körkortskrav för vattenskoter och forskarkritik mot sjukförsäkringen

ÖVERBLICK. Forskarkritik mot sjukförsäkringen, covidpatienter vårdas kortare tid på Iva och körkortskrav införs för vattenskoter. Läs Altingets nyhetsöverblick. 

Foto: Stina Stjernkvist/TT
Sanna Rayman

17 forskare skriver på DN Debatt och kritiserar sjukförsäkringsreglerna och hur Försäkringskassan arbetar med bedömning av arbetsförmåga. Dagens system leder till fattigdom och ökad ohälsa, menar artikelförfattarna, som menar att skälen till situationen är tre: Alliansens rehabiliteringskedja, nuvarande regerings siffermål i syfte att minska sjukfrånvaron samt Försäkringskassans regeltolkningar.

"Tusentals, kanske till och med tiotusentals, människor har fått avslag som har byggt på bedömningar som inte stämmer överens med hur lagstiftningen ser ut", skriver undertecknarna och föreslår lagändringar och självkritik inom Försäkringskassan.

Covidpatienter vårdas kortare tid

Antalet dagar som en covidpatient vårdas på Iva har nästan halverats jämfört med under våren. Det visar siffror från Folkhälsomyndigheten, rapporterar Sveriges radio.

– Vi lägger färre i respirator, vi vårdar i större utsträckning patienter som har ett stort syrgasbehov i högflödesgrimma, säger Magnus Gisslén, som är professor och överläkare på infektionskliniken på Sahlgrenska universitetssjukhuset till SR.

Ett skäl till att vårdtiderna har kortats tros vara att man blivit bättre på att behandla förebyggande, med exempelvis proppförebyggande läkemedel och kortison. Till bilden hör även att man under våren uppmanade covidsjuka att vänta med att söka vård, vilket kan ha försämrat förutsättningarna att hjälpa.

Den halverade vårdtiden torde även betyda att lägesbilden när det gäller inneliggande på Iva ger en annan bild av smittspridningen i dag än den gjorde under våren, då patientomsättningen är högre nu.

Körkort för vattenskoter till sommaren

Till sommaren blir det krav på förarbevis för att få köra vattenskoter, åtminstone om regeringen får som den vill. I somras fick Transportstyrelsen uppdraget att föreslå obligatoriskt förarbevis och sedan rapporten inkom i oktober har frågan beretts i regeringskansliet. Nu skickas förslaget på remiss, med ambitionen att förändringen träder i kraft 15 juli nästa år.

Nyordningen innebär att man måste ha genomgått en godkänd utbildning för att få körkort för vattenskoter. Förarbeviset ska också kunna återkallas om innehavaren gör sig skyldig till sjöfylleri, vårdslöshet i sjötrafik eller liknande.

– Jag vill se ordning och reda på sjön. Därför föreslår regeringen att krav på obligatoriskt förarbevis införs redan till nästa sommar. Nu är det slutlekt, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth. 

Nämnda personer

Tomas Eneroth

Riksdagsledamot (S), vice ordförande riksbanksfullmäktige
Sociologi och statsvetenskap (Högskolan Växjö 1993)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00