Överblick: Kommuner vill kringgå lagen och rättegång mot tidigare S-topp

ÖVERBLICK. Flera kommuner vill undvika att betala ersättning till asylsökande genom att lista hela kommunen som utsatt område. Samtidigt börjar rättegången mot Ann-Sofie Hermansson (S) för grovt förtal.

Den så kallade Ebo-lagen ger asylsökande rätt att ordna eget boende under asylperioden och få rätt till ersättning. I höstas infördes dock undantag för 32 kommuner. Dessa kommuner kan välja områden som särskilt utsatta, där den asylsökande förlorar sin ersättning om hen flyttar dit.

Men nu har vissa kommuner planer på att göra hela kommunen till ett utsatt område för att slippa betala ut ersättningar, rapporterar Ekot.

Först ut att fatta beslut var Landskrona kommun.

– Landskrona är ju en av de städer som har tagit ett stort, kanske ett oproportionerligt stort, ansvar för den nationella migrationspolitiken. Och för att vi ska kunna fullgöra vårt integrationsuppdrag, så behöver vi ett andrum i själva mottagandet, säger Torkild Strandberg (L), till Ekot.

Kommunernas agerande får kritik från C och MP.

– Jag tror att det skulle urholka systemet med Ebo om många av landets stora kommuner, som är en del av de 32, skulle börja undanta hela kommunen, säger Jonny Cato (C), migrationspolitisk talesperson.

– I första hand får vi ha dialog med kommunerna, men ser vi att man inte följer intentionerna med lagen, då får vi ändra lagstiftningen, säger Rasmus Ling (MP), migrationspolitisk talesperson.

Förtalsrättegång

Socialdemokraternas tidigare kommunalråd i Göteborg, Ann-Sofie Hermansson, har stämts för grovt förtal. Nu inleds rättegången, rapporterar Göteborgs-posten.

De som har stämt Hermansson är debattörerna Fatima Doubakil och Maimuna Abdullahi. Bakgrunden är att Göteborgs stad stoppade en visning av filmen Burka songs och ett efterföljande panelsamtal i kommunens lokaler. Anledningen till beslutet var att det saknades slöjmotståndare i panelen.

Hermansson skrev i samband med det blogginlägg om att Doubakil och Abduallahi bland annat ”försvarat terrorister och avfärdat anti-terrorinsatser mot bland annat IS-krigare”. Hon står fast vid åsikterna hon uttryckt.

– Om man har med odemokratiska eller extrema röster att göra kan man inte vara så diplomatisk att ingen någonsin tar illa vid sig, säger Hermansson till GP.

Ministern: "Inte bra"

Polisutbildningarna fylls inte med elever. Endast 651 av 1020 platser är fyllda, skriver TT.

Ansvariga på landets fem polisutbildningar och facket är kritiska mot regeringen för att den inte gjort utbildningen mer attraktiv.

Inrikesminister Mikael Damberg (S) håller delvis med om det, men menar att det inte finns en politisk majoritet för att ändra utbildningen. Samtidigt medger han att det är problematiskt att platserna inte fylls.

– Det är inte bra, säger han till TT.

Forrige artikel Wikström (L) blir PR-konsult Wikström (L) blir PR-konsult Næste artikel Gränsen för “normalt föräldraansvar” ska utredas  Gränsen för “normalt föräldraansvar” ska utredas