Överblick: Kina ny storägare i flygbolag och det blåser upp till försvarsstrid

ÖVERBLICK. Kinesiska staten blir storägare i Norwegian. De borgerliga partierna vill satsa 15 miljarder mer än regeringen på försvaret. Coronaskulden kommer att ta lång tid att betala tillbaka. Läs Altingets överblick.

Bolaget BOC Aviation, som ägs av den kinesiska staten, köper 13 procent av aktierna i Norwegian, rapporterar Svenska dagbladet.

BOC Aviation är ett leasingbolag som hyr ut flygplan, bland annat till Norwegian. Norwegian hade skulder till bolaget som nu har omvandlats till aktieinnehav.

Men enligt leasinganalytikern Helane Becker vid företaget Cowen kommer företaget troligtvis sälja aktierna i ett senare skede.

– Leasingbolag vill inte äga flygbolag, sade Becker till E24.no i början av maj.

Försvarsstrid

Den forna Alliansen gör gemensam sak i försvarsberedningen. M, KD, C och L vill höja försvarsbudgeten med totalt 15 miljarder från och med år 2027, rapporterar DN.

Regeringen säger nej, med hänvisning till coronakrisen.

– Vi måste se helheten där vi tar hänsyn till den situation som coronaepidemin satt oss i. Den påverkar samhället ekonomiskt rätt så rejält, säger försvarsminister Peter Hultqvist (S), till DN.

– Det håller jag över huvud taget inte med om, säger Anders W Jonsson (C), vikarierande partiledare.

Försvarsberedningen har fått förlängt och ska presentera sin rapport den 29 maj. Men enligt DN, är det oklart om det är tillräcklig tid för att lösa ut knutarna.

Tio års avbetalningsplan

Regeringen lånar för fullt för att kunna finansiera coronastöd. Statsskulden skjuter i höjden och den kommer enligt Riksgälden att ta lång tid att betala tillbaka, skriver TT/Omni.

– Har man ett överskott på en tredjedels procentenhet av BNP, och du har en nominell tillväxt på runt 4 procent, så tar det 5-10 år att komma tillbaka ner till skuldankarets nivå på 35 procent, säger riksgäldsdirektören Hans Lindblad till TT.

Las-utredning på gång

Nästa vecka presenteras den så kallade Las-utredningen som ska ligga till grund för regeringens förslag om ändrade turordningsregler i Lagen om anställningsskydd. Men redan nu mullrar det i LO-leden, skriver Dagens industri.

– Det här är en otroligt dålig idé som aldrig borde ha kläckts över huvud taget, säger LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson, till tidningen.

Centerpartiets Martin Ådahl, som på många sätt har varit ansiktet utåt för reformen, slänger dock tillbaka bollen till LO.

– LO har bollen på sin planhalva för de kan tillsammans med arbetsgivarna göra upp om en modell som de gemensamt äger och tycker är bättre, säger Martin Ådahl.

I förlängningen kan det hota regeringen. Martin Ådahl säger till DI att punkterna i januariavtalet måste genomföras för att regeringen ska överleva.

Forrige artikel Lobbyister har passerkort till riksdagen Lobbyister har passerkort till riksdagen Næste artikel Myller av ex-politiker på PR-byråerna Myller av ex-politiker på PR-byråerna
Glad sommar – på återseende i augusti!

Glad sommar – på återseende i augusti!

SOMMAR. Nu tar Altinget och redaktörerna för alla våra sakpolitiska nyhetsbrev semester. Även den dagliga gratisöverblicken tar paus under sommaren. Vi gör det med en bra känsla i magen och tillförsikt inför framtiden, trots tuffa tider. På återseende i augusti, kära läsare!