Överblick: KD vill ha statlig dagpenning och kommuner oroas för sämre välfärd

ÖVERBLICK. Kommuner befarar försämrad välfärd efter nedskärningar. Regeringen ger miljoner till WHO. Försäkringskassan vill se lagändring efter utbrett vab-fusk. KD vill ha statlig dagpenning i stället för försörjningsstöd för arbetslösa. Läs Altingets överblick.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Var tredje kommun har i år dragit ner på välfärden jämfört med föregående år, och var femte kommun uppger att det leder till försämrad kvalitet i välfärden. Det visar SVT:s nya kartläggning.

En majoritet i riksdagen vill ge 7,5 miljarder extra till kommuner och regioner i år. Men enligt Annika Wallenskog, chefsekonom på Sveriges kommuner och regioner, räcker det inte.

– Om kommunerna skulle få alla pengar som har utlovats så skulle man ändå behöva lägga till lika mycket själva genom att till exempel effektivisera eller höja skatten till år 2022, säger hon till SVT.

I undersökningen har var femte kommun svarat att budgeten blir lägre inom äldreomsorgen. Ungefär lika många uppger att de även drar ner på budgeten för förskola och barnomsorg.

KD vill se statlig dagpenning för arbetslösa

I stället för försörjningsstöd för arbetslösa vill Kristdemokraterna se en statlig dagpenning för arbetsföra personer som uppfyller kriterierna för att vara inskrivna på Arbetsförmedlingen. Det meddelade partiledare Ebba Busch Thor i dag på en pressträff.

Förslaget är en åtgärd på integrationsområdet och skulle innebära en kostnad för staten i stället för enskilda kommuner. Det skriver Expressen.

– Försörjningsstödet var inte tänkt att bli en kommunal a-kassa som det blivit i dag, säger Hans Eklind, Kristdemokraternas migrationspolitiska talesperson, till Expressen.

Enligt förslaget skulle dagpenningen inte vara behovsprövad. 

Sverige ska främja WHO:s krisfond

Regeringen meddelade i dag att de bidrar med 40 miljoner kronor till Väldshälsoorganisationens (WHO) krisfond med anledning av coronaviruset.

– Nu gäller det för WHO att säkra beredskap över hela världen för att minska risken för spridning av det nya coronaviruset. Vår insats möjliggör det arbetet och medverkar på så sätt till att minska risken för en pandemi, säger minister för internationellt utvecklingsarbete Peter Eriksson (MP) i ett pressmeddelande.

Risken för smittspridning i Sverige bedöms av Folkhälsomyndigheten som fortsatt mycket låg. Myndigheten bedömer även att hälsokontroller vid flygplatser för närvarande inte är en nödvändig åtgärd.

Reglering av gigbranschen

Handel med varor och tjänster sker allt mer via appar i mobiltelefonen. Det har öppnat upp för en ny typ av arbetsmarknad, en så kallad gig-bransch, med utbrett svartarbete.

Enligt Skatteverket betalar en majoritet av de som utför tjänster som kunder har beställt via appar inte skatt på sitt arbete. Utförarna är ofta timanställda eller får betalt per uppdrag, där ansvaret för att betala skatt ligger på utföraren själv och inte på arbetsgivaren. Det rapporterar SVT.

– Vi har sett att en majoritet av giggarna inte har betalt rätt skatt. Det är ofta oerfarna skattebetalare som nyanlända och unga som inte alltid vet hur skattesystemet fungerar, säger Rebecca Filis, expert på gigbranschen på Skatteverket, till SVT.

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) sa i gårdagens Agenda att det är viktigt att branschen regleras. Hon vill att det ska vara lättare för Skatteverket att samla in skatt från appföretagen som ofta förmedlar de tillfälliga jobben.

– Jag tycker vi alltid ska bejaka ny teknik och att nya tjänster och nya jobb utvecklas, men vi kan aldrig acceptera att man gömmer sig bakom en app för att slippa betala skatt eller för att betala så här låga och dåliga löner, sa Nordmark i Agenda.

Kritik mot ökad användning av väktare

Under 2019 gjorde landets väktare och ordningsvakter över 300 000 ingripanden, visar statistik från branschorganisationen Säkerhetsföretagen. Det är en ökning med 76 procent på årsbasis. Det skriver TT.

Stockholms lokaltrafik (SL) och Region Stockholm är en av landets största beställare av ordningsvakter. Kristoffer Tamsons (M), trafikregionråd i Stockholm, anser att utvecklingen är oacceptabel och att allt större ansvar har lagts på ordningsvakter i stället för på polisen.

– Vi går från en rättsstat till en väktar- och ordningsvaktsstat. Arbetsuppgifter som förut låg på polisen görs av väktare och ordningsvakter. De gör ett fantastiskt jobb, men kommer aldrig att kunna fylla polisens funktion. De saknar utbildning och verktyg för att ta det ansvar som läggs på dem i dag, säger han till TT.

Tamsons är även kritisk till prishöjningen på polisens grundutbildning för ordningsvakter. Den 1 mars höjs avgiften på den 80 timmar långa utbildningen hos Polismyndigheten, från cirka 8 ­000 kronor till cirka 23 000 kronor.

Försäkringskassan vill se lagändring för vab

Cirka 30 procent av utbetalade ärenden av tillfällig föräldrapenning innehåller felaktigheter. Det har Försäkringskassan konstaterat. Nu vill de se en lagändring om att arbetsgivare månadsvis ska rapportera till Skatteverket om frånvarodatum för vård av sjukt barn. Det rapporterar TT.

– Olika instanser har sett hur ungefär en miljard kronor betalas ut felaktigt. Det vanligaste felet som sker är att människor arbetar samtidigt som de begär ersättning, säger Niklas Löfgren, Försäkringskassans familjeekonomiska talesperson, till TT.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00