Överblick: KD rustar mot brott, C och V värnar landsbygd och Umeå masstestar

ÖVERBLICK. Kristdemokraterna lägger förslag på vässad kriminalvård mot unga grova brottslingar. Lööf gjorde comeback i sommartal, medan Sjöstedt höll sitt sista som partiledare. Och så inleds masstestning i Umeå. Läs Altingets nyhetsöverblick.

Kristdemokraternas Andreas Carlsson och partiledare Ebba Busch (KD).
Kristdemokraternas Andreas Carlsson och partiledare Ebba Busch (KD).Foto: Anders Wiklund/TT
Sanna Rayman

KD vill rusta mot kriminaliteten

Efter en helg med våldsdåd på flera håll i landet är manegen krattad för den pressträff som Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch och partiets rättspolitiske talesperson Andreas Carlson har aviserat till senare i eftermiddag. Vid pressträffen kommer KD presentera ett flertal nya förslag på åtgärder mot grov kriminalitet. Förslagen syftar till att få bort unga kriminella från gatorna, bland annat genom att vässa kriminalvårdens verktygslåda.

Lööf och Sjöstedt fajtas om att värna landsbygden

Under helgen rev två partiledare av sina respektive sommartal. På lördagen sommartalade Centerparties Annie Lööf och på söndagen var det Jonas Sjöstedts tur att hålla tal - sitt sista som partiledare för Vänsterpartiet. Båda gjorde tydliga inspel in i de budgetförhandlingar som nu pågår. Annie Lööf talade om ekonomisk nystart i form av sänkta arbetsgivaravgifter för unga, vilket bland annat SVT rapporterar om. Sedan tidigare har C krävt landsbygdssatsningar på 20 miljarder kronor till bredband, järnväg och inhemsk livsmedelsproduktion.

Sjöstedt kritiserade i sitt tal såväl Lööf som Löfven för att ha glömt bort landsbygden och krävde å sin sida ett statsstöd på upp till tolv miljoner kronor per år till kommuner med färre än 20 000 invånare, rapporterar TT/Omni. 

– I flera små landsbygdskommuner runt i Sverige är läget akut, nedskärningarna desperata, kommunalskatten redan allt för hög, sade V-ledaren.

Sjöstedt utlovade också en misstroendeförklaring om regeringen lägger fram ett förslag om förändringar i las liknande det som presenterades före sommaren.

Masstestning i Umeå

20 000 studenter och anställda vid Umeå universitet ska masstestas för covid-19 med start i dag måndag. Det rapporterar SVT Västerbotten. Ambitionen med experimentet är att få klarhet i om vanlig undervisning vid universitetet ökar smittspridningen.

– Vi testar första veckan hur många som har infektionen och sedan när alla träffas en vecka senare testar vi hur många som har fått den. Så det är viktigt att alla testar sig två gånger, säger Anders Johansson, forskare i infektionssjukdomar vid Umeå Universitet, i SVT:s Morgonstudion. 


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00