Överblick: Kan bli reseförbud i jul och Ebba Busch fortsätter husbråka

ÖVERBLICK. Folkhälsomyndigheten utesluter inte reseförbud i jul. Elbilar får skjuts av EU. Trots råd från partikollegor fortsätter Ebba Busch att kämpa för rätten till sitt nya hus. Läs Altingets överblick.

Det ska komma nya nationella åtgärder från Folkhälsomyndigheten den 13 december. Myndigheten utesluter inte att det kan bli en reseavrådan, skriver DN.

– Vi får se hur det fortsätter den närmsta tiden. Vi vill inte gå ut med åtgärder för julen för tidigt eftersom det beror så mycket på hur smittspridningen utvecklas framåt, säger Anders Tegnell till DN.

Samtidigt förbereder sig Sälens skidanläggning för full aktivitet i jul och nyår.

– De restriktioner vi just nu ser är ett sätt att förbereda för att kunna genomföra bra jul och nyår i Sälenfjällen, säger Anders Bjernulf, vd Destination Sälenfjällen, till SVT Dalarna.

Länsstyrelsen i Dalarna har beslutat att stänga sina fjällstugor till slutet av februari. Men Bjernulf menar att Sälenfjällen har en annan bemanning och närvaro som gör att man kan hålla öppet.

– Det finns få ställen i vårt land som är så trygga att vistas i som Sälenfjällen kommer att vara i jul och nyår, säger han.

Buschbråk fortsätter

Kristdemokraternas partiledare Ebba Buschs huskonflikt med 81-årige Esbjörn fortsätter, rapporterar Expressen.

Tidningen skriver att Busch har det bästa läget juridiskt. Men personer inom partiet ska ha varnat henne för att driva fallet vidare.

– Vi har varnat henne för att fastighetsaffären kan få politiska konsekvenser. Men Ebba måste alltid segra, hon tar inga förluster. Det är en svaghet med henne, säger en KD–källa.

Ris och ros till elbilsbesked

EU vill att elbilar ska vara de enda bilar som ses som hållbara efter år 2026, skriver Dagens industri.

Beskedet välkomnas av Miljöpartiet. Men Centerpartiets EU-parlamentariker Fredrick Federley är bekymrad.

– Alla kommer inte att köpa en ny elbil i morgon. Fram till dess måste du kunna köra på något som inte skitar ner. Har du en bensinbil kan du köra på etanol, har du en dieselbil kan du köra på biodiesel, men de drivmedlen kommer att sluta produceras om de anses lika dåliga som de fossila. Så snart har vi ingen produktion för ingen kommer vilja investera i att bygga såna anläggningar, säger Federley.

Distans – men helst inte

Regeringen underlättar för distansundervisning, rapporterar bland andra SVT.

På en pressträff meddelade utbildningsminister Anna Ekström (S) att regeringen ska ge gymnasieskolor större möjlighet att övergå till fjärr- och distansundervisning för att minska trängsel. Men det ska inte vara förstahandsvalet.

– Det bästa är närundervisning, det näst bästa är blandad närundervisning och fjärrundervisning. I sista hand kan det bli nödvändigt att gymnasiet övergår till fjärr- och distansundervisning, det vill jag undvika. Det gör vi bäst genom att ta ansvar tillsammans, säger Anna Ekström.

Forrige artikel Kritik mot seg minister – “Tillsätt utredningen” Kritik mot seg minister – “Tillsätt utredningen” Næste artikel Kommuner jublar över gymnasiebeslut – vissa problem kvarstår Kommuner jublar över gymnasiebeslut – vissa problem kvarstår