Överblick: Kambodja tappar svenskt bistånd och Finland ger Sverige kalla handen

ÖVERBLICK. Biståndsminister Peter Eriksson (MP) stryper biståndet till Kambodja, konstnärer med miljonvinster får ut statlig konstnärslön, Åkesson (SD) och Kristersson (M) messar varje vecka. Dessutom får Sverige kalla handen när Finland nu öppnar sina gränser. Läs Altingets nyhetsöverblick.

Foto: Claudio Bresciani/TT
Johanna Alskog

Nyhetsbevakningen domineras av uppföljningar på gårdagens pressträff om mordet på Olof Palme och beskedet att undersökningen läggs ned. I Svenska dagbladet är brottmålsadvokat Johan Eriksson kritisk till att Palmeåklagaren Krister Petersson vid pressträffen pekade ut Stig Engström, den så kallade Skandiamannen, som trolig mördare.

– Krister Petersson pekar ut en person som inte kan försvara sig på rasande svaga grunder. Det hade varit klokt att granska utredningen för att skipa rättvisa åt den avlidne, säger Johan Eriksson till Svenska Dagbladet.

Kambodja förlorar bistånd

Sverige drar in det bilaterala biståndet till Kambodja, skriver Dagens Nyheter. Intresset hos den kambodjanska regeringen att utveckla landet i demokratisk riktning är för litet, enligt biståndsminister Peter Eriksson (MP)

– Sverige har varit tålmodigt. Men det är svårt att jobba brett med bistånd i ett land där intresset är så svagt för demokrati och mänskliga rättigheter, säger biståndsminister Peter Eriksson till Dagens Nyheter.

Sverige har gett Kambodja 200 miljoner kronor per i bistånd genom Sida.

Tajtare band mellan Jimmie och Ulf

I Aftonbladet berättar Jimmie Åkesson om att den pågående pandemin har fördjupat kontakten mellan Sverigedemokraterna och Moderaterna. Enligt SD-ledaren så har han och M-ledaren Ulf Kristersson en regelbunden kontakt.

– I genomsnitt hörs vi varje vecka, säger Åkesson till Aftonbladet.

Hårdare kontroll inför sommarens resor

Länsstyrelserna ska få ett nytt uppdrag om att att följa efterlevnaden av smittskyddsrekommendationerna runt om i landet, berättade näringsminister Ibrahim Baylan (S) vid en pressträff på morgonen om besöksnäringen inför sommaren, rapporterar SVT.

– Om det visar sig att man inte håller de här åtgärderna för att begränsa smittan, vilket i längden handlar om att rädda människoliv, då är vi naturligtvis beredda att vidta åtgärder. Vad vi gör nu är att både förtydliga vad som gäller och skaffar oss verktygen att följa upp hur det går, säger Ibrahim Baylan vid pressträffen.

Svenskar portas i Finland

I Finland har regeringen förhandlat om lättnader i resebegränsningarna under morgonen, rapporterar Yle. Beslutet innebär att gränserna öppnas till Baltikum, resande från Danmark, Norge och Islands tillåts också, däremot öppnas ännu inte gränserna mot Sverige.

– Tyvärr är epidemiläget så dåligt i Finland att vi ännu inte kan lätta på restriktionerna gällande Sverige. Sverige är ändå ett viktigt land för oss och vi upphäver begränsningarna så fort det är möjligt, säger inrikesminister Maria Ohisalo vid regeringens presskonferens.

Välmående konstnärer får statligt bidrag

SVT:s Kulturnyheterna har granskat systemet med statlig inkomstgaranti, så kallad konstnärslön. 103 svenska konstnärer har rätt till statlig inkomstgaranti. Det livslånga bidraget betalas ut varje månad, men är inkomstprövat. Tjänar de mer än 236 500 kronor per år uteblir bidraget. 

Men granskningen visar att det är lätt att få ut statlig inkomstgaranti, även om man driver ett framgångsrikt företag.  Kammarkollegiet har i uppdrag att varje år bedöma vem som behöver statlig inkomstgaranti. 

– Vi utgår enbart från individens taxerade inkomst, uppgifter vi får från Skatteverket, säger Martin Sundelius, ekonomichef på Kammarkollegiet, till SVT.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00