Överblick: Jämnt i USA-valet och fackförbund strejkvarslar

ÖVERBLICK. Det ser ut att bli en rysare i det amerikanska valet. Biden har vänt i Wisconsin men behöver passera Trump i ytterligare en delstat. Handels varslar om strejk. Flera länder i Europa inför hårdare coronarestriktioner. Läs Altingets överblick.

Foto: John Locher/AP/TT
Johan Manell

Det amerikanska presidentvalet blir en nagelbitare. Det som på förhand såg ut som en säker seger för Joe Biden utvecklades under natten till klar fördel Donald Trump. Men nu tycks vinden ha vänt igen.

Biden har så gott som säkrat Arizona och dessutom gått om Trump i Wisconsin. Om han lyckas behålla sitt övertag där och i Nevada så behöver Biden bara vinna en av delstaterna Michigan, Pennsylvania eller Georgia, rapporterar CNN.

Donald Trump är alltjämt i ledningen i dessa delstater. Men det är många områden, där Demokraterna traditionellt är starka, kvar att räkna .

Presidenten utropade sig själv till segrare på morgonen svensk tid och menar på Twitter att Demokraterna "försöker stjäla valet". Han sa också i sitt tal att han är redo att gå till Högsta domstolen för att stoppa rösträkningsprocessen, skriver TT/SvD.

Strejkvarsel

Fackförbundet Handels varslar om strejk, rapporterar Aftonbladet. Totalt omfattas 5000 personer av varslet.

– Nu varslar vi om strejk för jämställdheten. Den här striden tar vi för att alla som jobbar inom handeln ska få samma löneökningar som anställda i andra branscher. Även de med lägst lön. Det handlar om rättvisa och lika villkor. Det handlar om att man ska kunna leva på sin lön och få ersättning för det jobb man utför. Även i en pandemi, säger Linda Palmetzhofer, förbundsordförande för Handels, i ett pressmeddelande.

Varslet blir verklighet om Handels inte kommit överens med arbetsgivarorganisationen Svensk Handel om ett nytt avtal innan den 13 november.

Nya restriktioner

På flera håll i Europa skärps nu coronarestriktionerna rapporterar AFP/Omni.

I Nederländerna kommer muséer, biografer och zoo att stängas i två veckor.

– Det går inte dåligt men det går inte heller bra. Vi måste få ner antalet fall snabbare, säger premiärministern Mark Rutte.

Italien står i begrepp att införa ett utegångsförbud från klockan 21 på kvällen.

Och det samma gör Ungern. Där kommer utegångsförbudet att gälla mellan midnatt och klockan 5 på morgnarna. Samtidigt vill premiärminister Viktor Orban återigen införa undantagstillstånd som gör att han kan styra landet via dekret.

– Vi måste lägga politiska debatter åt sidan. Snabbt agerande och åtgärder vidtagna i tid behövs, säger Orban.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00