Överblick: Ja till tyska flygmiljarder och så går det för äldreomsorgen

ÖVERBLICK. EU-kommissionen säger ja till tysk räddning av Lufthansa. Så går det för äldreomsorgen i coronakrisen, enligt SKR. Elöverskottet inlåst i norra Sverige. Och färre rödingar i Vättern. Läs Altingets nyhetsöverblick.

Lufthansas storägare Heinz Hermann Thiele säger ja till att ett stödpaket som ger flygbolagen tyska statliga lån, rapporterar Ekot. Nödlånet på nio miljarder euro ges mot en andel på 20 procent i nytryckta aktier till tyska staten. Vilket innebär att nuvarande ägares andelar kommer att spädas ut.

Även EU-kommissionen har gett tummen upp för det tyska statliga stödpaketet för till det krisdrabbade flygbolaget.

Men lågprisbolaget Ryanair kommer kräva att EU-kommissionens bifall till nödpaketet överprövas, skriver Dagens industri. Bolaget har också gått till EU-domstolen i Luxemburg för att överklaga stöd som lämnats till Air France och SAS i Frankrike, Danmark och Sverige.

Lufthansa har en extrainsatt bolagsstämma under torsdagen att rösta om nödpaketet.

Så gick det för äldreomsorgen

Sveriges kommuner och regioner (SKR) höll på torsdagsmorgonen en pressträff för att presentera en rapport om hur äldreomsorgen har klarat coronapandemin, rapporterar SVT. Enligt rapporten finns en kraftig ökning av dödstalen i framför allt den äldsta åldersgruppen under april och maj.

Enligt rapporten är inte de äldre i Sverige, i relation till befolkningen i övrigt, mer drabbade än äldre i andra länder i Norden. Andelen personer över 70 år som avlidit i covid-19 är till mitten av juni 87 procent i Finland, 88 procent i Danmark, 87 procent i Norge och 89 procent i Sverige.

– Vi har inte svar på alla frågor och effekter som den här pandemin kan bära med sig. Men vad vi vet är att diskussionen om att svensk äldreomsorg har nedrustats resurs- och kvalitetsmässigt de senaste 20 åren inte stämmer. Det visar de siffror som vi tagit fram väldigt tydligt, säger Anders Knape, ordförande för SKR.

Miljardbot kan vänta SEB

Vid ett extrainsatt styrelsemöte i dag avgör Finansinspektionen om storbanken SEB ska bestraffas för att ha brustit i sitt arbete mot penningtvätt i Baltikum, rapporterar Sveriges radio. Det kan bli böter på flera miljarder kronor.

– Vi såg ju i Swedbank-fallet att det handlade om fyra miljarder. Jag tror inte att det blir lika mycket för SEB men det kan ju fortfarande handla om ett miljardbelopp, säger bankanalytikern Andreas Håkansson till Sveriges radio.

Elöverskott inlåst i norr

I södra Sverige rusar elpriserna rapporterar bland annat Helsingborgs dagblad och Dagens industri. Experterna pekar på flera skäl till de stora prisskillnaderna i landet.

– I grunden är detta i stor utsträckning en konsekvens av att de låga elpriserna tidigare i år tvingade bland annat kärnkraftsbolagen att av lönsamhetsskäl sänka sin produktion. Det har gjort att elförsörjningen i södra och mellersta Sverige, där reaktorerna ligger, nu är så liten att Svenska kraftnät bland annat tvingats begränsa överföringskapaciteten från norra Sverige för att säkra stabiliteten i elnäten, säger Arne Bergvik, senior analytiker på kraftbolaget Jämtkraft, till Dagens industri.

Han lägger också till att elöverskottet i främst vattenkraft därför är inlåsta i norr. Dessutom har vindkraften tillfälligt drabbats av stiltje.

Färre rödingar i landets andra sjö

En ny rapport från fyra länsstyrelser i samarbete med SLU visar att rödingbeståndet minskar i Vättern.

– Vi överväger nu att införa ytterligare restriktioner, till exempel ett maximimått så att man sparar de stora rödingarna, säger Anton Halldén, chef för Länsstyrelsens fiskeenhet, till SVT Väst.

Forrige artikel Stor enkät: Hot, brott och kritik mot djurproduktion Stor enkät: Hot, brott och kritik mot djurproduktion Næste artikel Folkhälsomyndighetens pressträff om pandemiläget (25 juni) Folkhälsomyndighetens pressträff om pandemiläget (25 juni)