Överblick: Ivo-dom om "Lilla hjärtat" och intern konflikt i L

ÖVERBLICK. Utrikesministern ska diskutera att riksdagsledamöter hängts ut i turkisk media. Ivo presenterar utredningen om kommunens hantering av fallet "Lilla hjärtat". Intern konflikt i Liberalerna om partiledaren. Läs Altingets överblick. 

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni kritiseras internt i partiet för att ha presterat dåligt i söndagens partiledardebatt.

– Det är tråkigt men jag är ju nyast av alla, så det är kanske inte så konstigt, säger Nyamko Sabuni, som är partiledare sedan juni 2019, till Expressen.

Det kan vara den gamla nomineringskonflikten i Liberalerna som blossat upp på nytt. Kritiken mot Sabuni kommer från distrikten Uppsala och Stockholm, distrikt som stöttade att Erik Ullenhag skulle bli ny partiledare för L.

– Så ny är hon inte. Nu har hon varit partiledare i drygt ett år och varit minister innan dess. Tid att bli varm i kläderna har man fått, säger Malin Sjöberg Högrell, länsordförande för Liberalerna i Uppsala, till SVT.

Industrijättarna vill se ny förhandling

För två veckor sen bröt förhandlingarna om en ny arbetsrätt samman mellan arbetsmarknadens parter. Nu rapporterar Svd att både Volvo och Scania hoppas att förhandlingarna kan återupptas.

– Det blir ett helt annat engagemang bakom en lösning som två parter gemensamt skrivit under på, säger Claes Eliasson, kommunikationschef på AB Volvo.

För Scania handlar det också om att arbetsmarknadens parter har en större förståelse för frågorna.

– En förhandlingslösning är alltid att föredra framför lagstiftning, säger Anna Romare, förhandlingschef på Scania.

Dubbelt jobb i Turkiet

Utrikesminister Ann Linde (S) besöker nu Turkiet, som både minister och del av ledartrojkan i europeiska säkerhets- och samarbetsorganisationen OSSE. Främst ska hon träffa Turkiets utrikesminister Mevlüt Cavosoglu.

– Situationen för demokrati och mänskliga rättigheter och rättsstatens principer har ju gått bakåt i Turkiet och det kommer jag naturligtvis att ta upp. Jag kommer också att ta upp bland annat att en rad svenska riksdagsledamöter har hängts ut i turkisk media, säger Linde till TT/Omni.

”Kapitalt misslyckande”

Nu meddelar Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) att Norrköpings kommun begått flera allvarliga misstag i fallet med den treåriga flickan som hittades död tidigare år. Flickan kallades för "Lilla hjärtat". Ivo anser att socialnämnden, som handlagt fallet, handlägger på ett sätt som kan skada andra barn. Ivo förelägger Norrköpings kommun 1 miljon kronor i vite. Fram till februari har kommunen på sig att åtgärda felen, rapporterar DN.

– Det är ett kapitalt misslyckande från samhällets sida och det har kostat barnet livet, säger Ivo:s generaldirektör Sofia Wallström.

Ivo konstaterar att kommunen inte har övervägt om det funnits skäl för att ansöka om flyttningsförbud på rätt grunder. Socialnämnden har inte utrett orosanmälningar eller inhämtat information om flickans situation efter flytten till de biologiska föräldrarna.

– En rad mycket allvarliga fel är begångna av Norrköpings kommun i ärendet. Föräldrarna har fått sätta ramarna och barnets rättigheter har hamnat i skymundan, säger Sofia Wallström.

Forrige artikel Rungande ja till minskade studielån på landsbygden Rungande ja till minskade studielån på landsbygden Næste artikel Ygeman backar: Drar tillbaka elnätsförslag Ygeman backar: Drar tillbaka elnätsförslag
Pressträff med Stefan Löfven  (24 feb)

Pressträff med Stefan Löfven (24 feb)

PRESSTRÄFF. Statsminister Stefan Löfven väntas presentera regeringens paket med nya coronaåtgärder under onsdagens pressträff klockan 16:15.