Överblick: Högervinst i partiledardebatt och Annie Lööf vägrar regera med V

Annie Lööf (C) vill inte regera med Vänsterpartiet. Högersidan vann tisdagens partiledardebatt, enligt tittarna. SKR och fackförbund vill ha en ny socialtjänstlag.

Foto: Fredrik Sandberg/TT
Anders Gustafsson

Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar (V) kräver en plats i en eventuell S-ledd regering efter valet; Annie Lööf (C) gjorde tummen ner i SR:s partiledarutfrågning under onsdagsmorgonen:

– Vi kommer inte att släppa fram en regering som är beroende av SD. Vi kommer inte heller att medverka i en regering som Vänsterpartiet sitter i. Men sen kommer vi vara ett konstruktivt samarbetsparti.

Under tisdagen uppgav Aftonbladet först att V kan överge sitt krav på att få sitta i regering. Men uppgiften dementerades av Nooshi Dadgostar, skriver Omni

Rödgrön motvind i debatt 

Valrörelsens slutspurt drog i gång på allvar med Expressens partiledardebatt under tisdagskvällen. Enligt tittarna var Moderaternas Ulf Kristersson den som gjorde bäst ifrån sig, följd av Johan Pehrson (L), Ebba Busch (KD) och Jimmie Åkesson (SD).

Partierna hade fått välja varsitt ämne. Deras ämnesval visar också vilka frågor de prioriterar under valrörelsen.

M – Kriminaliteten

V – Privatiseringarna

MP – Utsläppen

C – Landsbygden

L – Skolan

S – Välfärden

KD – Vården

SD – Integrationen

Kräver ny socialtjänstlag

Det är dags för en ny socialtjänstlag skriver företrädare för SKR, Vision och Föreningen Sveriges socialchefer på Altinget debatt. Debattörerna skriver:

”Nuvarande socialtjänstlag infördes 1982. Då såg utmaningarna i samhället helt annorlunda ut jämfört med i dag. Ändå arbetar vi fortfarande utifrån samma lagstiftning. En lagstiftning som försvårar för kommunerna att arbeta förebyggande och effektivt, eftersom de delvis saknar laglig möjlighet att ge insatser på ett enkelt sätt när individerna är motiverade.”

Mörkt år med dödsskjutningar 

Hittills i år har 43 personer skjutits till döds i Sverige. Det här året ser därmed ut att bli det dödligaste sedan Polisen började föra statistik över dödsskjutningar 2016, skriver Dagens Nyheter. Hittills i år har 251 skjutningar kommit till Polisens kännedom.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00