Överblick: Historiskt lågt skatteunderlag och Sabuni avfärdar kritik som skvaller

ÖVERBLICK. SKR spår ett historiskt lågt skatteunderlag och ett underskott på 6 miljarder för regionerna i år. Nyamko Sabuni (L) avfärdar kritik och kallar det skvaller. Ambassadör jämförde Angela Merkel med Hitler. Ungern kallar nordiska ambassadörer till utrikesdepartementet. Läs Altingets överblick.

I dag släpptes SKR:s ekonomirapport för våren. Enligt SKR:s prognos förväntas skatteunderlaget för 2020 bli historiskt lågt med en arbetslöshet på knappt 9 procent i år. Ekonomin lär ha återhämtat sig först 2023.

Regionerna beräknas få ett underskott på 6 miljarder kronor i år till följd av coronautbrottet, förutsatt att staten täcker skäliga merkostnader för hälso- och sjukvården. Det ekonomiska biståndet till kommuner förväntas öka med cirka 30 procent för 2020 jämfört med 2018.

För att upprätthålla välfärden kräver SKR bland annat att staten ersätter kollektivtrafikens inkomstbortfall samt ökar de generella statsbidragen ytterligare med 8 miljarder kronor till kommuner och regioner för 2021.

Sabuni om kritiken: "skvaller"

I en intervju med Dagens industri bemöter Nyamko Sabuni (L) den kritik som riktats mot henne efter SvD:s avslöjande om att tidigare L-toppar och lobbyister har påverkat Liberalernas politik. Det stämmer inte, säger Nyamko Sabuni.

– Det här blottar en stor okunskap om hur politik skapas, säger L-ledaren till DI.

Sabuni avfärdar uppgifterna som "skvaller" och menar att partiet pratar med olika aktörer, intresseorganisationer, privatpersoner och forskare för att inhämta kunskap för att utveckla politiken.

– De flesta av Liberalernas medlemmar jobbar någonstans, det är få av oss som försörjer oss med politiska uppdrag eller som politiska tjänstemän. Att jag skulle utesluta samtal med vissa medlemmar för att de jobbar i en viss typ av bransch, så funkar det inte, säger hon till tidningen.

Oense om ny migrationspolitik

Migrationskommittén har nu lagt fram ett helhetsförslag till en ny migrationspolitik som riksdagspartierna ska förhandla om. Förslaget har bland annat tidsbegränsade uppehållstillstånd som huvudregel, språk- och samhällskunskapskrav för att få permanent uppehållstillstånd och försörjningskrav för anhöriginvandring, skriver TT/Omni.

Men partierna är oense. Mest positiva till helhetsförslaget är M och SD, medan exempelvis Christina Höj Larsen (V) kallar förslagen för "sorgliga".

Ungern kallar nordiska ambassadörer

Ambassadörer från Sverige, Norge, Danmark, Finland och Island kallas till utrikesdepartementet i Ungern efter att de nordiska utrikesministrarna skickat brev till Europarådets generalsekreterare med anledning av Ungerns nödlagar. Det skriver TT/Omni.

"Naturligtvis kommer de fem ländernas ambassadörer att kallas upp till utrikesdepartementet i morgon", skrev utrikesminister Peter Szijjarto i ett Facebook-inlägg i söndags.

Diplomat jämförde Merkel med Hitler

Maltas ambassadör i Finland får avgå efter att han i ett Facebook-inlägg jämfört Tysklands förbundskansler Angela Merkels politiska handlingar med Hitlers. Det skriver bland andra Omni.

"För 75 år sedan stoppade vi Hitler. Vem kommer att stoppa Angela Merkel? Hon har fullföljt Hitlers dröm! Att kontrollera Europa" skrev Michael Zammit Tabona bland annat i den numera borttagna inlägget.

Forrige artikel Corona: Myndigheternas dagliga pressträff om pandemin (11 maj) Corona: Myndigheternas dagliga pressträff om pandemin (11 maj) Næste artikel Ernkrans ger ex-minister uppdrag att utreda Ernkrans ger ex-minister uppdrag att utreda