Överblick: Historisk arbetslöshet, nya A-kasseregler och lägre skolfrånvaro

ÖVERBLICK. Arbetsförmedlingen spår historiskt hög arbetslöshet. A-kassan ska omfatta fler, men trappas ner. Skolfrånvaron minskar - bland eleverna, men inte bland personal i grundskolan. Förskolefrånvaron under pandemin drabbar barn i utanförskapsområden. Läs Altingets överblick.

Foto: Jonas Ekströmer/TT
Sanna Rayman

Historiskt hög arbetslöshet

Arbetslösheten kommer öka till ”historiskt höga nivåer”. Det flaggar Arbetsförmedlingen för i nya bedömningar som presenterades vid en pressträff idag, skriver SvD/TT. "Osäkerheterna är så stora att vi pratar om bedömningar och scenarier, inte prognos", säger analysdirektören Annika Sundén till SVT

Sundén säger också att de som blivit arbetslösa måste vara beredda att ställa om. Myndigheten varnar även för risken att arbetsmarknadens tudelning permanentas. Förlorarna i det scenariot tros bli de som redan före coronakrisen var arbetslösa samt utrikesfödda.

Nya A-kasseregler på gång

På tisdagsmorgonen tog arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) emot utredningen om en ny arbetslöshetsförsäkring från utredaren Maria Hemström Hemmingsson.

Utredningens syfte har varit att analysera hur fler ska kunna kvalificera sig för och ansluta sig till arbetslöshetsförsäkringen, samt att föreslå åtgärder som är kostnadsneutrala för staten. Utredningen landar i en tid då a-kassorna faktiskt har sett en anstormning av nya medlemmar på grund av coronakrisen.

Förslagen som läggs innebär bland annat att a-kassan ska baseras på inkomst istället för arbetad tid, vilket gäller i dag. Hemström Hemmingsson föreslår också att ersättningen ska trappas ner med tio procent efter 100 dagar, och med ytterligare fem procent 100 dagar senare - ett förslag som redan möter motstånd, till exempel hos TCO, rapporterar TT/Omni.

Coronakrisen röjer segregation i förskolan

I Göteborg har coronakrisen märkts av tydligt på förskolorna i stadens stadsdelar, rapporterar Sveriges Radio.

Förvisso sjönk närvaron kraftigt överlag när pandemin bröt ut, men tydligast var frånvaron i stadens utsatta områden. Och den frånvaron är inte utan konsekvenser för barnen.

– När det gäller förskolan så handlar det om språket som barnen tappar. Det märks väldigt tydligt när barnen varit hemma ett tag att språket försämrats. De behöver vara här, säger pedagogen Katrin Bergfast på Skolspåret till SR.

Skolfrånvaron minskar

Frånvaron bland elever i grundskolan verkar ha minskat under maj jämfört med föregående månad. Även i gymnasieskolan har frånvaronivån minskat ytterligare och är nu än lägre jämfört med motsvarande period förra året, meddelar Skolverket i ett pressmeddelande. I personalgruppen ser frånvaron emellertid fortsatt hög ut, åtminstone i grundskolorna. I april var personalens frånvaro här cirka 40 procent högre än normalt, under maj månad ligger frånvaron på 35 procent högre, det vill säga ungefär samma nivå.

I gymnasieskolan är förhållandet det omvända, skriver myndigheten. Här är "frånvaron bland personalen istället cirka 35 procent lägre än normalfallet."  

Nämnda personer

Eva Nordmark

Senior rådgivare Rud Pedersen Public Affairs, Styrelseordförande Gymnastik- och idrottshögskolan (GIH)
Studier i statskunskap och nationalekonomi (Luleå tekniska uni., 1994)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00