Överblick: Gui Minhai dömd och SD-topp krävs på sex miljoner

ÖVERBLICK. Gui Minhai har dömts till 10 års fängelse. Regeringen kräver att han släpps fri. SD-topp ansöker om riksdagsledighet med anledning av tvist med Skatteverket. Tidigare S-riksdagsledamot kritisk till statsministerns agerande kring ungdomsrånen. Läs Altingets överblick.

Den svenske författaren och förläggaren Gui Minhai, som varit försvunnen sedan 2018, har dömts till tio års fängelse i Kina. Enligt domstolen i kinesiska Ningbo har han försett utländsk makt med underrättelser.

Utrikesminister Ann Linde (S) säger att Sverige hela tiden har krävt att Gui Minhai ska släppas fri, ett krav som fortfarande kvarstår. De söker nu en officiell kommentar från Kina angående domslutet, skriver Dagens nyheter.

”Vi har hela tiden varit tydliga med att vi kräver att Gui Minhai släpps fri för att kunna återförenas med sin dotter och familj. Det kravet kvarstår", skriver utrikesministern till DN.

Även övriga partier kräver att Minhai frisläpps. Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt twittrar att regeringen bör förklara Kinas ambassadör i Sverige som icke önskvärd.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson säger till DN att domen är en skandal och att Sverige måste kräva full insyn och möjlighet att ge Gui Minhai konsulärt stöd. Moderaternas ledare Ulf Kristersson är också kritisk till Kina, men också till regeringen.

– Regeringen har varit otroligt obenägen att tala om vad de gör och berätta om strategin de senaste åren. Det internationella trycket måste öka för stödet för Sveriges och Gui Minhais sak, säger han till DN.

SD-topp krävs på sex miljoner

Sverigedemokraternas ordförande i Uppsala, David Perez, tar ledigt från riksdagen i ett år. I ledighetsansökan har han angett "pågående tvist med Skatteverket" som skäl. Det rapporterar SVT.

Han har sedan tidigare krävts på drygt sex miljoner kronor av Skatteverket efter en omfattande utredning. Enligt Skatteverket har Perez flyttat oredovisade tillgångar till sitt bolag. David Perez har tillbakavisat uppgifterna och menar att de är felaktiga.

Det var tänkt att Perez skulle ersätta Paula Bieler (SD) som lämnar riksdagen den 28 februari.

Debatt: Daltande leder till ungdomsrån, inte skattesänkningar

I en debattartikel i Expressen kritiserar tidigare S-riksdagsledamoten Jan Emanuel Johansson statsminister Stefan Löfven (S) för hans agerande kring ungdomsrånen. Enligt Johansson skyller Löfven rånen på skattesänkningar, trots att han under sin mandatperiod har sänkt skatten. En sådan motsättning skadar demokratin, menar debattören.

I stället menar Johansson att rånen inte alls beror på skattesänkningar, utan på ett samhälle som har slutat att säga ifrån. Han menar att Sverige i dag tar större hänsyn till kriminellas rättigheter än till medborgares rätt till trygghet.

"Det är regeringens och statsministerns flathet inför våldet och kriminaliteten som gör att våra barn blir rånade, inte föregående eller aktuell regerings skattesänkningar", skriver han.

Forrige artikel Han föreslås bli rektor för Linköpings universitet Han föreslås bli rektor för Linköpings universitet Næste artikel Europas makthavare är historiskt unga Europas makthavare är historiskt unga
Dyrare hämtkaffe med ny take away-skatt

Dyrare hämtkaffe med ny take away-skatt

ENGÅNGSSKATT. För att minska nedskräpningen ska en kaffe i engångsmugg bli fem kronor dyrare och en förpackning för livsmedel sju kronor dyrare, enligt ett nytt skatteförslag. Men näringslivets representant i utredningens expertgrupp, skattejuristen Robert Lönn, anser att ett pantsystem vore bättre.