Överblick: Gratis coronavaccin och IF Metall och Kommunal med i las-avtalet

ÖVERBLICK. Unga kan få ta statliga bolån och coronavaccin från Moderna blir gratis för medborgare. Välfärdssvenskan ska bli bättre och IF Metall och Kommunal kliver på las-uppgörelsen. Läs Altingets nyhetsöverblick.

IF Metall och Kommunal har anslutit sig till överenskommelsen om trygghet, omställning och anställningsskydd, berättade Mattias Dahl, vice vd Svenskt Näringsliv, på en presskonferens nyss.

Det innehåll som bidragit till att även IF Metall och Kommunal kunnat ansluta sig är bland annat en förbättrad omställning även för visstidsanställda, exempelvis stöd för utbildningar.

För Svenskt näringslivs del är det positiva bland annat ett säkrat anställningsskydd kombinerat med ökad flexibilitet för arbetsgivare vid arbetsbrist och ökad förutsebarhet samt sänkta kostnader vid uppsägningar.

– Vi behövde få de här sakerna på plats, vi har för mycket visstidsanställningar och våra medlemmar får inte tillräckligt med kompetensutveckling, sade Veli-Pekka Säikkälä, avtalssekreterare IF Metall, som även betonade vikten av att arbetet med kollektivavtalad arbetslöshetsförsäkring, som ingår i överenskommelsen, fortsätter.

– För oss är det naturligt att alltid sätta oss vid förhandlingsbordet, sade Johan Ingelskog, avtalssekreterare Kommunal och påtalade även att Kommunal vänder sig emot den politiska klåfingrighet som synts på arbetsmarknadsområdet.

Kommunal välkomnar bland annat överenskommelsens avsnitt om att allmän visstid byter namn till särskild visstid, inom vilken det även ska bli lättare att "lasas in".

Gratis coronavaccin för alla

På en pressträff under morgonen meddelade statsminister Stefan Löfven att coronavaccinet ska vara gratis för svenska medborgare. Vårdpersonal och riskgrupper ska prioriteras. Det rapporterar Omni/Ekot.

Den 12 januari ska beslut om vaccin från Moderna fattas, vilket enligt Löfven blir Sveriges huvudleverantör.

– Ingen ska behöva avstå från trygghet. Det är höghus, det är byar, det är norr och det är syd, säger statsministern.

Europeiska läkemedelsmyndigheten EMA ska besluta om att godkänna det första coronavaccinet från Pfizer/Biontechs den 29 december, ett vaccin som redan godkänts i Storbritannien. 

Statliga bostadslån åt unga

Enligt finansmarknads- och bostadsminister Per Bolund (MP) föreslår regeringen att unga vuxna ska kunna söka statligt bolån till bland annat kontantinsats vid bostadsköp. Det rapporterar SR.

Men enligt en rapport från Hyresgästföreningen från 2019 kan ett sådant upplägg göra att bostadspriserna kan komma att skena.

– Jag tror att den risken är väldigt liten i och med att det här riktar sig mot just en del av bostadsmarknaden, säger Per Bolund.

Välfärdssvenskan ska bli bättre

Välfärdskommissionen med representanter för regeringen, Sveriges kommuner och Regioner (SKR) och fackförbunden har enats om att språkkunskaperna bland anställda inom bland annat vård, förskola och assistans måste förbättras, rapporterar SVT.

– Vi behöver höja ambitionen, man måste kunna tillräcklig svenska för att man ska kunna kommunicera med någon som är sjuk eller en äldre. Här behöver det naturligtvis finnas goda språkkunskaper för att man ska kunna utföra sitt arbete, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

AF-projekt får kritik

Arbetsförmedlingens projekt Rusta och matcha syftar till att stötta arbetslös som är i behov av extra stöd för att hitta arbete eller studier. Projektets ersättningsmodell får dock kritik för att stänga ute fristående aktörer, rapporterar DN.

– Om även de bästa drar öronen åt sig och inte vågar, då har vi en utmaning, säger Patrik Hellberg, utbildningsdirektör på Academedia.

Forrige artikel Pressträff med Stefan Löfven, Lena Hallengren och Folkhälsomyndigheten Pressträff med Stefan Löfven, Lena Hallengren och Folkhälsomyndigheten Næste artikel Forskare om polisens omorganiseringsflopp: Inte Eliassons fel Forskare om polisens omorganiseringsflopp: Inte Eliassons fel