Överblick: Göteborg tappar karusellintäkter och oro i fjällen

ÖVERBLICK. Katastrofresultat för kommunägda Liseberg, oro i fjällen inför sportloven, skattelättnad för fri p-plats ser ut att förlängas och M-ledamot uppmanade till misstro mot myndigheter. Läs Altingets nyhetsöverblick.

Stillastående nöjespark. Pandemin har gjort Göteborgs kommuns kassako till förlustaffär.
Stillastående nöjespark. Pandemin har gjort Göteborgs kommuns kassako till förlustaffär.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Johanna Alskog

År 2020 var det sämsta året någonsin för den kommunägda nöjesparken Liseberg, som varit stängd sedan pandemin bröt ut. Förlusten uppgick till en halv miljard och omsättningen rasade med 97 procent, rapporterar Göteborgs-posten.

Tuffa siffror, enligt styrelseordförande Christer Holmgren (M).

– Oh ja, vi har aldrig tidigare gått minus på det här sättet förut. Men vi står på en solid grund och har en god kassa. Men ett år till på det här sättet vill vi inte uppleva igen, säger han till GP.

Nöjesparksbolaget är normalt sett en kassako för Göteborgs kommun. År 2018 var vinsten 91 miljoner kronor och året före det 75 miljoner.

Oro i svensk fjällvärld

Nästa vecka börjar sportloven och oron ökar för smittspridningen i fjällänen. Sveriges radio Jämtland rapporterar att det kommer signaler om att skidåkare i Åre och Vemdalen blivit sämre på att följa restriktionerna.

– Nu senaste veckan har antalet fall ökat klart igen och vi har flera kluster på olika områden i hela länet så det här är verkligen inte bra, säger Micael Widerström, smittskyddsläkare i Region Jämtland Härjedalen, till SR Jämtland.

Skatteutskott vill ha kvar skattefri p-plats

Vid årsskiftet upphörde det tillfälliga undantaget från förmånsbeskattning för den som har fri parkering på jobbet. Moderaterna har begärt att undantaget ska förlängas och enligt Sveriges radio sluter samtliga partier i skatteutskottet upp bakom en uppmaning om detta, ett tillkännagivande, till regeringen.

Finansminister Magdalena Andersson (S) kommenterar förslaget med att det låter "förnuftigt".

Även gåvor från arbetsgivaren bör fortsatt vara skattebefriade, enligt förslaget.

Skatteutskottet behandlar förslaget vid sitt sammanträde i dag tisdag.

Moderat myndighetsmisstro i Växjö

Den moderata riksdagsledamoten Katarina Brännström från Växjö har skrivit på Twitter att man inte ska lita på myndigheter, rapporterar Smålandsposten. Tweeten var en kritik mot Folkhälsomyndigheten som, enligt Brännström, har gissat pandemins utveckling. Brännström har i efterhand tagit bort tweeten.

Brännström har en gång tidigare raderat sitt twitterkonto, år 2014, efter en kritiserad tweet om statsminister Stefan Löfven.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00