Överblick: Friande Estoniadom, regionerna ruttnar och debatt om elbrist

ÖVERBLICK. Morgan Johansson (S) vill mäkla fred mellan januaripartierna. När en tredje coronavåg hotar kräver professorer fler åtgärder. Regionerna är trötta på Folkhälsomyndigheten. Ulf Kristersson debatterar elbrist. Friande dom i Estoniamålet. 

Foto: Anders Wiklund/TT
Sanna Rayman

Regionerna börjar ruttna på Folkhälsomyndighetens kommunikation, rapporterar Dagens nyheter. Planeringen för fas två i vaccinationen är ännu inte färdig på många håll och samtidigt har regionerna fått plötslig nya direktiv i knät från Folkhälsomyndigheten, som ökat osäkerheten i arbetet. Förra veckans ändring av prioriteringsordningen i vaccinationen tog exempelvis regionerna på sängen.

– Jag är ganska förbannad på hur de kommunicerar. Vi får ju information samtidigt som ni i pressen, säger region Västmanlands vaccinsamordnare Jonas Ekström till DN.  

Friande Estoniadom idag

– Min magkänsla säger att vi fälls här, men att vi frias i nästa instans.

Det sade Linus Andersson till SVT Nyheter Väst innan domen fallit i målet där journalisten Henrik Evertsson och vrakexperten Linus Andersson stod åtalade för att ha granskat den förlista färjan Estonia med hjälp av dykrobot.

Men han fick fel. Göteborgs tingsrätt friade i dag såväl Evertsson som Andersson från brott mot griftefriden. Domen innebär att det är första gången som den 26 år gamla ”lagen om skydd för gravfriden vid vraket efter passagerarfartyget Estonia” prövas rättsligt.

Hotet från tredje vågen

Att tillåta att smittspridningen åter ökar riskerar att även öka risken för ytterligare mutationer och att vi därmed hamnar i en ond cirkel där vi tvingas att ständigt jaga nya vacciner. Det menar virologi-professorerna Niklas Arnberg och Fredrik Elgh, som till Svd säger att Sverige befinner sig i en oerhört olycklig situation.

Professorerna anser att de rådande råden och restriktionerna är "för mesiga" och att den brittiska mutation som nu börjar få fäste måste tas på allvar och mötas med fler åtgärder.

Även Folkhälsomyndigheten bedömer risken för en stor, rentav större, tredje våg som betydande, men såväl Sara Byfors som Anders Tegnell sade vid förra veckans presskonferenser att det, frånsett reserestriktioner, är de befintliga åtgärderna som gäller även mot mutationerna.

I dag på morgonen framhöll emellertid Sara Byfors i Sveriges radio att det under sportlovsveckorna är "extra viktigt" att följa råden.

Ansträngt elnät orsakar debatt

Elkrisen är ett hot mot Sverige som ett modernt industriland. Det skriver M-ledaren Ulf Kristersson och Lars Hjälmered (M) på Dagens industris debattsida. Debattörerna menar att "de extrema priserna är en konsekvens av att Socialdemokraternas energipolitik misslyckats".

Utspelet kommer efter en helg då ett inslag från SVT snurrat en hel del i sociala medier. I inslaget rekommenderas konsumenterna att hålla nere sin elförbrukning och låta bli dammsugaren, eftersom Svenska kraftnät varnar för ansträngt elnät på grund av kyliga vinterdagar.

Även Kristersson och Hjälmered lyfter i sin artikel fram helgens nyhet om att kraftverket i Karlshamn körts igång för att elda med olja för att möta de stora behoven. Moderaterna föreslår i sin artikel att nya kärnreaktorer ska få byggas, att elmarknaden ska leveranssäkras samt att det energipolitiska målet uppdateras.

Morgan Johansson vill mäkla januarifred

Den rimliga hållningen är att inte tillåta arbetskraftsinvandring till okvalificerade yrken. Det sade justitieminister Morgan Johansson (S) i söndagens Agenda i SVT.

Johansson menade också att den lagstiftning som råder i dag utgår ifrån "ultraliberala regler", som leder till att människor utnyttjas på svensk arbetsmarknad.

Vid frågor om hotet från Liberalerna om att lämna januariavtalet om regeringen går fram med förslaget sade Johansson att han kan tänka sig att "förtydliga texten i lagförslaget". Exakt vad förtydligandet skulle innebära är dock oklart. Från MP-håll kom emellertid ett raskt klargörande. I ett sms till Expressen under söndagskvällen förklarade Miljöpartiets migrationspolitiska talesperson att MP inte går med på att definitionen av ”humanitär grund” snävas in.

Läs också


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00