Överblick: Fredspriset till FN:s matprogram och KD och V vill fälla regeringen

ÖVERBLICK. Tilliten till politiken har ökat och okontrollerade flöden av statsbidrag till föreningslivet utnyttjas av kriminella. KD vill fälla regeringen tillsammans med V, och Nobels fredspris går till FN:s World food programme. Läs Altingets nyhetsöverblick.

Foto: Stian Lysberg Solum/NTB/TT
Marie Lundahl

I dag meddelade KD-ledaren Ebba Busch att Kristdemokraterna är beredda att tillsammans med Vänsterpartiet väcka misstroende mot statsminister Stefan Löfven, om regeringen går vidare med förslagen i Las-utredningen. Det rapporterar SVT.

– Ingen tvekan råder i vår riksdagsgrupp. I går svarade vi enhälligt ja, säger partiledare Ebba Busch i sitt hösttal.

Efter de strandade Las-förhandlingarna har regeringen sagt att man följer Toijer-utredningen i linje med januariavtalet, om inte parterna kommer överens. Igår meddelade V-ledaren Jonas Sjöstedt att partiet i så fall tänker försöka genomdriva ett extraval med stöd av KD och M.

Dramatisk ökning av tillit till politiken

En stor studie från SOM-institutet vid Göteborgs universitet visar att svenskarnas förtroende för regeringen och politiska organ ökade dramatiskt när coronapandemin drog fram i våras. Det rapporterar SR.

– Jag tror aldrig att jag i mitt liv kommer att se en lika stor ökning av förtroendet för regeringen som vi såg den här gången, säger Henrik Ekengren Oskarsson, professor i statsvetenskap.

Studien visar att det har skett en så kallad politisering. Det innebär att samhällsgrupper som tidigare haft en hög grad av misstro mot politiken istället fick en högre tillit.

Föreningslivet utnyttjas av kriminella

Nu varnar polisen för att det pågår ett okontrollerat flöde av pengar till föreningslivet, vilket på många håll utnyttjas för kriminell verksamhet.

– Bristande insyn och låg kontroll öppnar för kriminalitet, säger underrättelseexperterna Kristian Halldin och Henrik Ahlström, Polisen, till DN.

Nyligen avslöjades bidragsfusk inom föreningslivet runt Järvafältet i Stockholm. Arbetsförmedlingen har betalat ut lönebidrag för trygghetsvandrare som på arbetstid ägnat sig åt kriminell verksamhet.

Nobels fredspris till World food programme

Nobels fredspris går till FN:s livsmedelsprogram (WFP) – World food programme.

– Coronapandemin har lett till att fler än tidigare svälter, säger norska nobelkommittén ordförande Berit Reiss-Andersen vid en pressträff, rapporterar Omni/TT.

Totalt 318 kandidater var i år nominerade till priset. Av dem var 211 personer och 107 organisationer, rapporterar Expressen.

Förra året fick Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed fredspriset.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00