Överblick: Förundersökning mot Busch och regeringen pressas om slutförvar

ÖVERBLICK. En förundersökning om grovt förtal mot KD:s partiledare Ebba Busch har inletts. Riksdagen vill ha besked i frågan om slutförvar. Universitet sparar miljoner på inställda resor. Läs Altingets överblick.

Det är i anslutning till kärnkraftverket i Forsmark som slutförvaret är tänkt att ligga.
Det är i anslutning till kärnkraftverket i Forsmark som slutförvaret är tänkt att ligga.Foto: Forsmarks Kraftgrupp bildarkiv
Johan Manell

Hustvisten mellan Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch och den 81-årige säljaren har ännu inte lösts. Nyligen skrev Busch ett Facebookinlägg där hon tog upp en gammal dom mot säljarens ombud. Det har lett till att en förundersökning om grovt förtal nu har inletts, skriver bland andra DN.

– Den syftar till att klarlägga om ett brott har begåtts som faller under allmänt åtal och om det i så fall räcker för åtal. Jag vill inte förekomma utredningen och kan därför inte lämna någon mer information för närvarande, säger överåklagare Anders Jakobsson i ett pressmeddelande.

Slutförvaret

Frågan om ett slutförvar för kärnbränsle är fortfarande en het potatis för regeringen. Nu pressar riksdagen på för att få ett besked i frågan, rapporterar TT/SvD.

Östhammars kommun där slutförvaret kan tänkas ligga gav tummen upp redan i höstas. Men frågan har sedan dess fastnat hos regeringen som inte har för avsikt att stressa.

– Det är en fråga som är prioriterad, men vi måste vara säkra på att slutförvaret håller och är säkert i 100 000 år. Då måste vi ge det den tid det tar, har Per Bolund tidigare sagt.

Men flera riksdagsledamöter är missnöjda med att regeringen inte kan presentera någon tidsplan. Försvarsutskottet och näringsutskottet ska träffa myndigheter, kommuner och statsråd för att diskutera frågan. Flera ledamöter tycker att det är dags för regeringen att komma till skott.

– Jag tycker att det är rimligt att regeringen presenterar en tidsplan, säger Daniel Bäckström (C), ledamot i försvarsutskottet, till TT.

– Det här är angeläget och något som måste hanteras skyndsamt, säger Pål Jonsson (M), försvarsutskottets ordförande, till TT.

Universitet sparar på resor

Coronapandemin har gjort att Linnéuniversitet sparat mångmiljonbelopp på inställda resor, rapporterar SVT/Småland.

2019 kostade universitetets resor nästan 63 miljoner kronor. Förra året restes det bara för 19 miljoner kronor. Det är alltså en minskning på 44 miljoner kronor.

– Vi släckte ned resandet, även resandet mellan Kalmar och Växjö. Många andra resor och aktiviteter har nästan helt försvunnit och i stället har vi gått över till att mötas via digitala plattformar, säger Joakim Karlsson, universitetets ekonomichef till SVT.

Nämnda personer

Ebba Busch

Partiledare Kristdemokraterna, energi- och näringsminister, vice statsminister
Studier i freds- och konfliktforskning (Uppsala uni.)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00