Överblick: Forskare kritiserar regeringen och kommuner bryter mot lagen

ÖVERBLICK. Regeringens råd av äldreforskare fick inte hjälpa till för att minska smittspridningen. Kommun vägrar ge sommarboende hemtjänst. Hudcancer ökar. Läs Altingets överblick.

Foto: Jonas Ekströmer/TT
Johan Manell

I december 2019 tillsatte regeringen ett äldreforskarråd som ska arbeta för att förebygga allvarliga sjukdomar hos äldre. Men när coronapandemin kom blev det inga möten med rådet. Flera av ledamöterna menar nu att smittspridningen på äldreboendena hade kunnat minskats om de kontaktats, rapporterar Sveriges radio.

– Vi tyckte redan tidigt att äldrefrågan skulle bli viktig i samband med pandemin med tanke på vad som hänt i Italien. Men vi lyckades egentligen bara få ett kort möte där det inte hände så mycket, säger Ingmar Skoog, professor vid Göteborgs universitet.

Men socialminister Lena Hallengren (S) menar att det inte var aktuellt att ta hjälp av äldreforskarna.

– Syftet med äldreforskarrådet har ju inte alls haft med pandemin att göra utan är ett långsiktigt arbete när det gäller kunskap om svensk äldreomsorg (…) Att dra igång en sådan äldreforskargrupp mitt under brinnande pandemi, det har inte varit görligt, säger hon till SR.

Kommuner sätter sig på tvären

Lagen förbjuder kommuner att neka sommarboende hemtjänst. Kommunerna hade velat se en lagändring men regeringen sa nej. Nu meddelar flera kommuner att de tänker bryta mot lagen och ändå neka sommarboenden, rapporterar DN.

En av dessa är Sotenäs kommun i Bohuslän.

– Vi kommer fortsätta vår linje med att neka delårsboende hemtjänst, säger kommunalrådet Mats Abrahamsson (M) till Bohusläningen.

Även Orust kommun har meddelat att de tänker göra det samma. Det beslutet har kritiserats av JO som menar att kommuner inte har ”någon laglig möjlighet att själv välja som den ska följa gällande lagstiftning eller inte”.

Hudcancer ökar

Det blir allt vanligare med upprepad hudcancer av typen malignt melanom, rapporterar SVT.

På 1960-talet fick personer som en gång haft hudcancer sällan det igen. Men mellan 2000 och 2009 var det tio gånger vanligare att personer som en gång haft cancerformen fick den igen under en tioårsperiod.

– Det är stora skillnader om man jämför med hur vi exponerade oss för solen i bondesamhället. Då var vi mycket ute och på våren blev det en mer gradvis exponering. Folk hade dessutom lite mer kläder på sig. Nu utsätter vi huden för andra växlingar. Mitt i vintern åker många med oförberedd hud till Thailand och solbadar flera timmar om dagen,  säger Hildur Helgadottir, Karolinska institutet, till SVT.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00