Överblick: Förlängda coronastöd och utspel om religiösa friskolor

ÖVERBLICK. Regeringens coronastöd till näringslivet förlängs. S utspelar om religiösa friskolor, men etableringsstoppet dröjer. Försenat är även demokrativillkoret för organisationer samt coronakommissionens första rapport. Läs Altingets nyhetsöverblick. 

Regeringen förlänger omställningsstödet till företag i ytterligare tre månader. Det rapporterar TT/Omni.

– Företagen måste ha hjälp för att kunna övervintra krisen, så att människor har ett jobb att gå till, säger Liberalernas ekonomiskpolitiske talesperson Mats Persson.

Även stödet för korttidspermitteringar förlängs med ett halvår, enligt uppgifter till Ekot.

Extremismutspel och försenat etableringsstopp

Hundratals elever har räddats undan radikaliseringsmiljöer i religiösa skolor tack vare Säpos arbete och att sådana utbildningsverksamheter har stängts ner. Det skriver Mikael Damberg (S) och Morgan Johansson (S) på Dagens Nyheters debattsida i dag. Ministrarna diskuterar utifrån de terrordåd som nyligen drabbat både Frankrike och Österrike frågan om konfessionella skolor och förordar en reform av friskolesystemet som förbjuder sådana.

"Svensk skola ska inte vara en tummelplats för extremism och radikalisering", skriver Damberg och Johansson.

Dock rapporterar Aftonbladet/TT i dag på förmiddagen att etableringsstoppet väntas blir försenat.

– Jag ser inte att vi kan hålla den tidsplan vi önskat oss, säger Roger Haddad, som förhandlar frågorna för Liberalerna med utbildningsdepartementet till TT. 

Försenat demokrativillkor

Samtidigt rapporterar TT/Sydsvenskan att det demokrativillkor som är tänkt att införas för statliga stöd till organisationer drar ut på tiden.

Två utredningar har tittat på frågan och lagt förslag (2018 samt 2019), men ändå lär inget demokrativillkor bli skarpt i lag förrän 2022.

– Det är väldigt angeläget att vi får det här på plats. Jag är frustrerad över att det nu kommer att ta lite längre tid, säger kulturminister Amanda Lind (MP) till TT.

Skälet till förseningen är att det har visat sig att nya villkor av detta slag riskerar att bryta mot EU:s dataskyddsförordning. Därför har regeringen nu tillsatt ytterligare en utredning för att lösa den frågan. Den utredningen har deadline i augusti 2021.

Försenad coronakommission

Regeringens coronakommission har fått förlängd tid för att ta fram sin rapport om hur coronaviruset spreds i äldreomsorgen och hur myndigheternas beslut påverkade situationen, rapporterade Sveriges Radio i helgen. Ett av skälen är att alla nödvändiga uppgifter som kommissionen behöver i arbetet inte har kommit in från relevanta myndigheter.

Kommissionens första rapport beräknas nu avlevereras i mitten av december. 

Forrige artikel KD-toppen som för kommunernas talan KD-toppen som för kommunernas talan Næste artikel V om språkplikt: “Väldigt rå människosyn” V om språkplikt: “Väldigt rå människosyn”
Forskare: Information om vaccin riskerar minska social distansering

Forskare: Information om vaccin riskerar minska social distansering

DEBATT. När vaccinationsprogrammet fortskrider och slutet på pandemin känns närmare, riskerar åtgärder som bygger på frivillig social distansering bli mindre effektiva. Strikta restriktioner kan krävas tills att vaccinen på allvar nått ut, skriver fyra forskare.