Överblick: Fler regioner får restriktioner och bensinpriset kan höjas

ÖVERBLICK. Stockholms region har hyrt in konsulter för 27 miljoner kronor trots sparkrav. Nooshi Dadgostar (V) är beredd att fälla regeringen och Trafikverket varnar för höjda bensinpriser. Blekinge region kan få lokala restriktioner i dag. Läs Altingets överblick.

Region Blekinge och länsstyrelsen kommer att ha pressträff under dagen och väntas utlysa lokala restriktioner för att minska smittspridning, rapporterar Omni/SVT.

I så fall är det nu sex regioner som omfattas av särskilda råd: Blekinge, Stockholm, Uppsala, Skåne, Västra Götaland och Östergötland.

Konsulter för miljoner – trots sparkrav

Trots sparkrav på lokalkostnader samt höjda patientavgifter och höjda taxor inom kollektivtrafiken har Region Stockholm det senaste året hyrt in kommunikationskonsulter för 27 miljoner kronor plus moms. Samtidigt har kommunikationsavdelning redan 27 egna kommunikatörer. Det rapporterar Expressen.

– Vi har inte bara tagit in konsulter utan också lånat in resurser från exempelvis polisen och Swedavia. Det är ett unikt historiskt läge där kommunikation är en av de viktigaste åtgärderna för att hindra smittan, säger Katarina Winell, kommunikationsdirektör för Region Stockholm.

Halloween utomhus och inget lösgodis

Statsepidemiolog Anders Tegnell understryker att svenskarnas halloweenfirande kommande helg inte bör firas som vanligt med fester och sammankomster.

– Vid privata fester är det bra att hålla sig till familj och nära familjemedlemmar som man umgås med regelbundet, säger han till SVT.

När det gäller barns bus- eller godispromenader förordar Tegnell planerade rundor och att “barnen kan hålla avstånd”. Att utbyta lösgodis avråder han ifrån.

– Man ska inte hålla på att röra saker som någon annan har rört, säger han.

Beredd att fälla regeringen

I helgen har Vänsterpartiet kongress och Nooshi Dadgostar väntas röstas in som ny partiledare. Hon säger att V:s hot om misstroende kvarstår så länge regeringen inte lyssnar på hela LO-förbundets åsikter, rapporterar SR.

– Det statsministern skulle behöva göra nu, det är att lyssna på de 1,5 miljoner LO-medlemmar som har en annan situation än PTK, tjänstemän och akademiker. De har andra problem i sin vardag, säger hon.

Trafikverket varnar

För att klara miljömålen kan priset på bensin behöva öka till 50 kronor litern, framgår i Trafikverkets nya plan. Det rapporterar SVD.

För att klara miljömålen till 2030 måste Sverige sänka utsläpp från bilar, bussar och lastbilar med 70 procent. Trafikverket varnar för att pengarna inte räcker till underhåll av vägar, och vill flytta bort bygget av nya höghastighetsbanor.

– Vi behöver öka biodrivmedlen väldigt kraftigt till 2030. Klarar vi inte det måste bränslepriserna höjas för att vi ska klara miljömålen, säger Trafikverkets gd Lena Erixon.

Forrige artikel Folkhälsomyndighetens pressträff om pandemiläget (29 oktober) Folkhälsomyndighetens pressträff om pandemiläget (29 oktober) Næste artikel (S)vetsaren som lyckats få egen majoritet (S)vetsaren som lyckats få egen majoritet
Forskare: Studieförbundens verksamhet – ett gigantiskt fuskbygge

Forskare: Studieförbundens verksamhet – ett gigantiskt fuskbygge

DEBATT. Vår sammantagna bedömning är att studieförbundens uppblåsta verksamhet handlar om ett gigantiskt fuskbygge av svindlande proportioner. Det går inte att lita på en enda officiell siffra, skriver Peder Hyllengren, Magnus Ranstorp och Aje Carlbom.

"Borde gå en orkan av skamkänslor över Vård-Sverige"

DEBATT. Det måste bli slut på skyfflandet av ansvar mellan stat och region, mellan region och kommun. De äldres rätt till en god omsorg måste prioriteras nu, skriver Liza di Paolo-Sandberg, SKPF Pensionärerna.