Överblick: Fasta jobb i äldreomsorgen och strid om religiösa friskolor

ÖVERBLICK. Det ska bli fler fasta anställningar inom äldreomsorgen. Flera remissinstanser är kritiska till att stoppa nya religiösa friskolor. Politiska veteraner ångrar nedläggning. Luf ryter till mot Lena Hallengren (S). Läs Altingets överblick.

Foto: Fredrik Sandberg/TT
Johan Manell

I går presenterade regeringen 2,2 miljarder kronor i ett äldreomsorgslyft. Nu har Kommunal och Sveriges kommuner och regioner (SKR) kommit överens om att det ska användas till att få fler fasta anställningar inom vården, skriver TT/Omni.

– Vi ser en stor möjlighet att konvertera mycket av de arbetsuppgifter som timvikarier gör till fasta anställningar, med en adekvat utbildning i botten, säger Anders Knape (M), ordförande SKR.

Veteraner ångerfulla

Carl Bildt (M), tidigare statsminister, och Björn von Sydow (S), tidigare försvarsminister, menar att det var fel av Sverige att avskaffa militärsjukhusen under 90-talet, skriver DN.

– Det hade väl inte skadat att ha kvar något av försvarets etappsjukhus, säger Bildt.

– Vi hade fältsjukhusen – och ännu viktigare – personal för att bemanna dem. Vi hade nu kunnat kalla in militärt utbildad sjukvårdspersonal, säger Björn von Sydow och han ångrar den delen av totalförsvarsomläggningen.

Luf vs Hallengren

Liberala ungdomsförbundet vill se en misstroendeförklaring mot socialminister Lena Hallengren (S) för hennes uttalande att hon inte tänker utreda narkotikapolitiken, trots att riksdagen vill det.

"Vi kan inte ha en socialminister som ignorerar forskning, riksdagsutskott och sin egen expertmyndighets råd.", skriver förbundet på Expressen debatt.

Oenighet kring friskolor

Frågan om religiösa friskolor har blivit en het potatis. En utredning föreslog i januari ett etableringsstopp för nya sådana från och med andra halvan av 2023. Men flera remissinstanser är kritiska, skriver TT.

Förutom religiösa företrädare så avstyrks också förslaget av både Barnombudsmannen och Justitieombudsmannen.

Men det finns också remissinstanser som tycker att förslaget är bra.

SKR, Lärarnas riksförbund och kommunerna i Uppsala, Stockholm, Malmö och Gävle ger alla tummen upp.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00