Överblick: Fler fälls för våldtäkt och SAS kan få 5 miljarder av staten

ÖVERBLICK. Swedavia och SAS kan få miljardtillskott av regeringen. I dag kommer miljödomstolens yttrande om det kontroversiella oljeraffinaderiet utanför Lysekil. Antalet fällande våldtäktsdomar har ökat med 75 procent sedan nya lagen infördes. Läs Altingets överblick.

Bild från morgonens pressträff med partierna inom januariavtalet.
Bild från morgonens pressträff med partierna inom januariavtalet.Foto: Jonas Ekströmer/TT
Josefin Lingström

Pressträff under morgonen

Regeringen och samarbetspartierna inom januariavtalet höll under morgonen en pressträff om en ändringsbudget som presenteras för riksdagen i dag. Regeringen föreslår att Swedavia ska få ett kapitaltillskott på nästan 3,2 miljarder. Regeringen ser det som nödvändigt för att kunna säkra ett statligt flygplansnät.

Samtidigt ber regeringen riksdagen om tillåtelse att gå in med ett kapitaltillskott till flygbolaget SAS. Det handlar om högst 5 miljarder kronor, men SAS får bara pengarna om du uppfyller vissa klimatmål, enligt finansmarknadsminister Per Bolund (MP). Exakt vad klimatkraven innebär går han dock inte in på.

Swedavia meddelar att man kommer pausa den planerade utbyggnaden av Arlanda, skriver DN.

Löfven försvarade sig i Agenda

I söndagens Agenda fick statsminister Stefan Löfven frågor om hur Sverige hanterat coronapandemin. Han säger att Sverige har skyddat liv och hälsa, rapporterar Aftonbladet. Samtidigt tycker Löfven att det är för tidigt att dra slutsatser om den svenska strategin.

Han fick även kommentera statistik över nya coronasmittade i Sverige.

– Sverige har inte den absolut sämsta statistiken. Man kan inte rycka ut en vecka, som på den här kartan. Man kan visa en bild för stunden, och den stämmer säkert. Men det är fel att säga att hela Sveriges strategi misslyckats, säger Löfven.

Beslut om Preem i Lysekil

Klockan 14 i dag meddelar Mark- och miljööverdomstolen sitt utlåtande om Preemraff, den planerade utbyggnaden av raffinaderiet utanför Lysekil. En möjlighet är att domstolen inte kommer yttra sig och istället skickar frågan vidare till EU-domstolen, skriver Svd. Det är regeringen som kommer att fatta det slutliga beslutet om tillstånd eller ej.

Under natten till i dag mottogs rykten om en aktivistaktion mot Preem, med anledning av dagens dom. Polisen gjorde en massiv insats i Lysekil, rapporterar SR. Men det är ännu oklart om någon faktiskt försökt ta sig in på Preems område.

Läs om konflikterna inom regeringen i Preemraff-frågan i analysen av Altingets miljöredaktör här.

Fler fälls för våldtäkt

En rapport från Brottsförebyggande rådet (Brå) visar att antalet fällande våldtäktsdomar har ökat med 75 procent sedan samtyckeslagstiftningen trädde i kraft 2018. Enligt Brå handlar de nya fällande domarna ofta om situationer där målsägaren reagerat ”passivt” på övergreppet, rapporterar SVT.

− Det tyder på att lagändringarna har fått större effekt än vad många trodde. Vår genomgång visar tydligt att nya typer av övergrepp nu leder till åtal och fällande domar, säger Stina Holmberg forsknings- och utredningsråd på Brå, i ett pressmeddelande.

År 2017 avkunnades 190 fällande domar i våldtäktsmål, år 2019 var antalet 333.

Nämnda personer

Per Bolund

Tidigare språkrör Miljöpartiet, miljö- och klimatminister, vice statsminister, riksdagsledamot
Fil. mag i biologi (Stockholms uni. och Stirling uni. i Skottland 1996), doktorandutbildning i systemekologi (Stockholms uni., 2000-2002)

Stefan Löfven

Styrelseordförande Sipri, styrelseordförande Olof Palmes minnesfond, styrelseledamot Stiftelsen Harald Edelstam
Svetsare (AMU i Kramfors)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00