Överblick: Fler behöriga nior och tystad äldrepersonal

ÖVERBLICK. Fler nior är behöriga till gymnasiet, personal på äldreboenden kan ha blivit tystade och statsminister Stefan Löfven kallar till pressträff. Läs Altingets nyhetsöverblick.

Klockan 13.15 i dag är det pressträff med statsminister Stefan Löfven tillsammans med socialminister Lena Hallengren (S) och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson. Se pressträffen här.

Det går bättre för niorna

Antalet niondeklassare som blev behöriga till gymnasieskolans nationella program ökade under pandemin, med 1,3 procentenheter jämfört med året innan, rapporterar Dagens nyheter. Behörigheten har förbättrats i alla elevgrupper.

– Det är glädjande att resultaten förbättras, trots pandemin och vårens utmaningar. Förbättringen är i linje med det vi har sett över tid, inte minst i internationella studier, säger Peter Fredriksson i ett pressmeddelande.

Personal kan ha blivit tystad

Chefer och arbetsledning på äldreboenden runt om i landet tog inte coronaviruset på allvar när smittspridningen var som värst. Personal tvingades arbeta utan skydd och säger sig ha blivit tystade av ledningen, enligt en kartläggning som Ekot har gjort av hundratals ärenden som kommit in till Inspektionen för vård och omsorg.

– När man kom och bad om skyddskläder fick man två munskydd att dela på, handspriten fylldes på, men ingenting annat, säger undersköterskan Birgitta till Ekot.

Strid mellan yttrandefrihet och upphovsrätt

Satirikern Aron Flam åtalas för upphovsrättsintrång för att han använt sig av en variant av bilden En svensk tiger på omslaget till sin bok ”Det här är en svensk tiger”. I dag inleds rättegången mellan Flam och Beredskapsmuseet, som äger upphovsrätten, i Stockholms tingsrätt, rapporterar SVT Kultur.

14 centerpartister skriver till Löfven

C-politiker i 14 olika kommuner i Västerbotten och Norrbotten har skrivit till Stefan Löfven och uppmanat honom att agera för att öka antalet poliser i yttre tjänst, rapporterar Västerbottens-Kuriren.

– När den samlade mängden poliser i yttre tjänst krymper så försämras förutsättningarna för trygghet och att få hjälp på landsbygden, säger Helena Lindahl (C), riksdagsledamot från Västerbotten, till VK.

Forrige artikel Pressträff med Stefan Löfven, Lena Hallengren och Folkhälsomyndigheten Pressträff med Stefan Löfven, Lena Hallengren och Folkhälsomyndigheten Næste artikel Folkhälsomyndighetens pressträff om pandemiläget (24 september) Folkhälsomyndighetens pressträff om pandemiläget (24 september)
Förlossningsvård och covid-19:

Förlossningsvård och covid-19: "Kvinnor ligger ensamma"

FÖRLOSSNING. Enligt Barnmorskeförbundet lämnar många nyförlösta kvinnor sjukhusen för tidigt på grund av smittrisk och partnern får inte närvara under vårdbesök. Personalsituationen inom förlossningsvården är ansträngd, enligt Socialstyrelsen.